Donderdag kwam het opnieuw tot massale stakingen en manifestaties tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Het protest begon op 5 december en duurt nu al meer dan een maand.
In Parijs kwamen volgens de vakbond CGT bijna 370.000 mensen op straat, het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het op 56.000 betogers in de hoofdstad. Verspreid over heel Frankrijk waren er donderdag 452.000 manifestanten, aldus het ministerie.
Het ging om de vierde betoging sinds het begin van de protestbeweging. Bij de vorige manifestatie, op 17 december, telde de vakbond 350.000 betogers in Parijs, de ordediensten 76.000. Omdat het nu een ‘interprofessioneel protest’ was, kwamen de betogers uit verschillende beroepssectoren.
Langste staking sinds jaren ’30
Bij het openbaar vervoer duurt de stakingsactie nu al 36 dagen, dat is een absoluut record. Tijdens de ochtendspits stond er 200 km file in de regio rond Parijs, als gevolg van die stakingen. En ook vrijdag wordt er opnieuw veel hinder verwacht, op het spoor én bij het openbaar vervoer in Parijs.
Uit een peiling van de krant Le Figaro blijkt dat 61 procent van de Fransen nog altijd achter de staking staat. Maar 57 procent van de bevolking vindt het welletjes. De staking bij het openbaar vervoer geldt ondertussen als de langste sinds de oprichting van de spoorwegen in de jaren 1930.
Uniform pensioenstelsel
De overheid wil de tientallen verschillende pensioenregimes in Frankrijk vervangen door een uniform stelsel, op basis van punten. Bepaalde beroepscategorieën, zoals de treinbestuurders, zullen daardoor veel langer moeten werken voor een volledig pensioen. Bovendien zou de pensioenleeftijd voor iedereen naar 64 jaar stijgen.
Vorige week riep de Franse president Emmanuel Macron nog op tot een ‘snel compromis’ om een einde te maken aan de staking. Vrijdag zijn de vakbonden uitgenodigd bij de Franse premier Edouard Philippe. Hij wil het voorstel van een vakbond bespreken om een conferentie over de financiering van de pensioenen te organiseren.µ
Lees ook: