Stakingsbereidheid slinkt in Frankrijk

In Frankrijk is de stakingsbereidheid tegen de pensioenhervormingen van president Macron stevig aan het slinken. Op maandag, de 26ste actiedag, weigerde nog slechts een derde van de treinbestuurders te werken.

De Franse president, die zich opmaakt om de bevolking dinsdagavond toe te spreken via televisie, kan al wat opgeluchter ademhalen. Volgens de autoriteiten is het einde van de staking in zicht. Momenteel staat de teller op 27 actiedagen, maar de stakingsbereidheid vermindert zienderogen.

Alles draait nog steeds rond een gecontesteerde pensioenhervorming. Emmanuel Macron wil 42 verschillende pensioenstelsels vervangen door één puntensysteem. Daarnaast moeten alle Fransen ook langer werken, want de pensioenleeftijd stijgt van 62 tot 64 jaar.

Geen wapenstilstand met Kerst

Vorige week riep de Franse president nog op om tijdens de kerstdagen een ‘wapenstilstand’ te houden. Vooral het openbaar vervoer moet zijn activiteiten heropstarten, vond hij, zodat de Fransen hun familie konden bezoeken. De vakbonden weigerden gevolg te geven aan die oproep.

Meer zelfs: de vakbonden plannen een vierde dag van nationale protesten op 9 januari. Maar tegelijk, vanaf 7 januari om precies te zijn, zal premier Edouard Philippe een nieuwe onderhandelingsronde opstarten. Naar verluidt zal de regering de regels versoepelen voor onder meer de politie, brandweer en luchtverkeersleiders.

Combinatie vakbonden en gele hesjes

Toch zullen de gebeurtenissen van de afgelopen weken ongetwijfeld de rest van de ambtstermijn van Macron tekenen. Hij heeft nog tot 2022 om door te zetten met zijn ambitieuze plannen. Macron nam zich voor om de Franse staat en economie stevig te moderniseren.

Als de strijd met de machtige Franse vakbonden echter blijft voortduren, loopt hij het risico om de gele hesjes-beweging nog meer te mobiliseren. Zij zorgden het afgelopen jaar regelmatig voor gewelddadige acties. Een combinatie van die twee partijen kan het voor Macron helemaal onmogelijk maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20