Frans pensioenprotest houdt geen ‘wapenstilstand’ met kerst

Tijdens het straatprotest van dinsdag was de opkomst lager dan verwacht door de Franse vakbonden. Toch maakten die meteen duidelijk dat de betogingen nog wel eventjes kunnen doorgaan.

De dertiende dag van het protest was ietwat woelig. Geen ‘gele hesjes’-toestanden met alle gevolgen van dien, maar de politie haalde wel even het traangas boven. Verder bleef het openbaar vervoer stevig verstoord en ook scholen sloten noodgedwongen, net omdat ze onbereikbaar waren of omdat de leerkrachten staakten.

Toch verliep de dag niet zoals gehoopt door de vakbonden. Zij wilden het enthousiasme wat aanwakkeren en de eerste stakingsdag overtreffen. Toen verzamelden 806.000 mensen over heel Frankrijk, terwijl de politie het dinsdag op 615.000 demonstranten hield.

Betogers in Parijs – Isopix

‘Geen wapenstilstand’

In een gezamenlijke verklaring, dinsdagavond, toonden de linkse vakbonden zich nog altijd bijzonder strijdvaardig. De acties verspreid over Frankrijk weerspiegelen ‘de massale afwijzing’ van de geplande pensioenhervorming, klinkt het. ‘Als de hervorming niet ingetrokken wordt, zal er geen wapenstilstand met kerst komen’, stelden ze.

Confédération française démocratique du travail (CFDT), de grootste vakbond van Frankrijk, nam dinsdag voor het eerst deel aan de protesten. De vakbond ondertekende de verklaring echter niet, omdat CFDT zich gematigder opstelt.

Regering is vastbesloten

Het aanhoudende protest draait rond een gecontesteerde pensioenhervorming van Emmanuel Macron. De Franse president wil 42 verschillende pensioenstelsels vervangen door één puntensysteem. Bovendien zal iedereen langer moeten werken: de pensioenleeftijd stijgt van 62 naar 64 jaar.

Terwijl de vakbonden de druk op de regering opvoeren, lijkt die niet onder de indruk. ‘Democratisch verzet tegen dit project is volkomen legitiem. Maar mijn regering is vastbesloten om het pensioenstelsel te hervormen en de begroting van de pensioenen in evenwicht te brengen’, reageerde premier Edouard Philippe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20