Krantenbedeler PPP neemt groene thuisbezorger Urbeez over: “We anticiperen zo op daling krantenbezorging”

Krantenbedeler PPP neemt groene thuisbezorger Urbeez over: “We anticiperen zo op daling krantenbezorging”
Urbeez / Michel d’Alessandro – foto’s Urbeez, PPP

De Brusselse drukwerkverdeler PPP, het voorbije jaar vooral in het nieuws als challenger van Bpost voor het veelbesproken krantencontract, kondigt de overname van bakfietskoerier Urbeez aan. Daarmee wil PPP-topman Michel d’Alessandro de inkomstenbronnen diversifiëren en niet alleen kranten bezorgen.

In het nieuws: PPP (Pers, Periodicals en Publiciteit) neemt de eveneens Brusselse ecologische koerierdienst Urbeez over. Dat groeibedrijf van stichter Angelino Capretti levert, vooral voor de kmo-markt, pakjes en maaltijden in de steden als Brussel, Antwerpen en Gent met behulp van bakfietsen, elektrische motorfietsen en andere “groene” cargovoertuigen. Capretti blijft aan boord als manager van Urbeez.

De achtergrond: De overname heeft niet rechtstreeks te maken met de concessie voor de bezorging van kranten tussen 2024 en 2028, de pot subsidies waar PPP, het Franse Proximy en huidig concessiehouder Bpost momenteel voor in de running zijn. De Belgische staat kent dat miljoenencontract in principe dit najaar toe.

Maar er zijn wel onrechtstreekse links, zegt d’Alessandro in een gesprek met Business AM:

  • “Als we de concessie zouden winnen, dan gaan we natuurlijk Urbeez inzetten om kranten te bedelen op een ecologische manier.”
  • “En meer fundamenteel is de integratie van Urbeez een vorm van diversificatie, want behalve Metro verdeelt die koerier geen kranten. Urbeez levert vooral pakjes en ook voeding, zoals traiteurproducten en maaltijden aan scholen. Dat soort bezorging is een groeimarkt, terwijl kranten een structureel dalende markt zijn, en zeker als de bedeling – zoals in België – via een concessie geregeld wordt.”

Maaltijdbezorging

De bedrijfslogica: D’Alessandro mikt vooral op synergieën in de back office en in het gebruik van de depots. Zo worden de depots van PPP en Urbeez in Brussel en Gent telkens naar één locatie gebracht om efficiënter te werken.

Wat ook meespeelt: Urbeez levert momenteel geen maaltijden aan particulieren, de markt die gedomineerd wordt door Uber Eats, Takeaway en Deliveroo. Maar de combinatie PPP-Urbeez wil wel klaarstaan om meteen in het gat te springen mocht een van die spelers België verlaten. Deliveroo verliet vorig jaar de Nederlandse markt, na een eerder vertrek uit Duitsland. Een exit van een van de grote maaltijdbezorgers uit België is dus zeker mogelijk, zo redeneert d’Alessandro.

Nog opportuniteiten: Zowel PPP als Urbeez zijn nu al apart actief in Parijs. Het spreekt dus vanzelf dat daar snel een integratie kan komen, wellicht eind dit jaar. Voor volgend jaar denkt d’Alessandro onder meer aan Finland, een markt waar PPP al kranten bedeelt. “Daar is de krantenbedeling overigens wél nog een groeimarkt, omdat je daar niet met een nationale krantenconcessie zit en dus soepel kan werken”, zo geeft hij nog fijntjes mee.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.