Boerenprotest tegen Vlaams stikstofbeleid: “Verschil met industrie is te groot”

Honderden tractoren van misnoegde landbouwers voerden vrijdagmiddag actie op de site Spoor Oost. Het ging om een actie van de belangengroep Farmers Defence Force (FDF). Business AM sprak met voorzitter Bart Dickens.


Luister naar het interview met Bart Dickens:


In het nieuws: Een boerengroepering die losstaat van de gekende belangenorganisaties Boerenbond en ABS (Algemeen Boerensyndicaat) voert actie tegen het Vlaamse stikstofbeleid. De leden van het Farmers Defence Force (FDF) voelen zich in de steek gelaten.

  • “De Vlaamse stikstofplannen moeten van tafel, want wij worden gewoon gediscrimineerd”, vindt voorzitter Dickens. “Het verschil tussen landbouw en industrie is zo groot. De industrie krijgt alle kansen en wij krijgen geen enkele kans.”
  • Dat is een verwijzing naar de recente politieke manoeuvres rond het megaproject van chemiereus Ineos in Antwerpen. Dickens is ervoor beducht dat Ineos uiteindelijk wel een vergunning zal krijgen door de politieke druk, terwijl landbouwers niet van uitzonderingen zullen kunnen genieten.
  • Als er bijkomende stikstofregels komen, wordt de toekomst en de familiale overdracht van tal van landbouwbedrijven bedreigd, waarschuwt hij. “Je hebt kinderen die eventueel verder willen, maar ja, gaan ze dat nog kunnen?”
  • “Wij zijn door de politiek tegen de muur geduwd. Ze staan met de geweren voor ons en ze moeten alleen de trekker nog overhalen. Want ze zouden ons liefst vandaag nog uitmoorden als het erop aankomt”, zo spreekt hij harde taal.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.