Sinds 2019 zit het aantal startende ondernemingen in ons land in de lift. Dit jaar waren er opvallend veel jongere ondernemers en zelfstandigen, leert de Ondernemersbarometer van Fednot, de Belgische federatie van notarissen. In Brussel is er wel sprake van een lichte daling van het aantal startende ondernemers.
In het nieuws: Uit de vierde Ondernemersbarometer van Fednot blijkt dat er tussen 1 mei 2022 en 30 april 2023 welgeteld 40.813 nieuwe bedrijven werden opgericht in België.
- Dat is een stijging van 2,7 procent ten opzichte van vorig jaar, merkt Fednot op. Toen werden er 39.737 nieuwe bedrijven geregistreerd.
- Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking. Sindsdien gelden er nieuwe spelregels voor ondernemers en vrije beroepers die hun activiteiten via een vennootschap uitoefenen. Dat heeft het aantal startende ondernemers een boost gegeven.
- “De nieuwe spelregels slaan aan omdat ze meer flexibiliteit bieden voor startende ondernemers. In het jaar voor de inwerkingtreding van het WVV waren er gemiddeld 2.111 oprichtingen per maand, intussen zijn het er 3.401″, aldus Jan Sap, CEO van Fednot.
Details: Hoe is de situatie in elke regio?
- In Vlaanderen zijn er 26.088 nieuwe bedrijven bijgekomen tussen 1 mei 2022 en 30 april 2023. Dat is een toename met 3,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.
- In Wallonië bedroeg de stijging op jaarbasis 2,7 procent met in het totaal 9.253 oprichtingen.
- In Brussel was er een beperkte daling. In vergelijking met een jaar eerder werd er een afname met 0,7 procent opgetekend, goed voor 5.472 oprichtingen.
Meer details: Er zijn ook enkele opmerkelijke verschillen tussen de provincies.
- In Vlaanderen was Antwerpen de provincie met de meeste oprichtingen. In die provincie zijn er in totaal 7.494 starters bijgekomen. Dat is een toename met 2,8 procent.
- De grootste stijging van het aantal oprichtingen viel in Vlaams-Brabant te noteren: +8,8 procent.
- In Wallonië noteerde Luik het hoogste aantal startende ondernemingen (2.945), een stijging van 1,4 procent. De provincie is goed voor 7,2 procent van de startende ondernemingen in België.
Een sector die jonger wordt
Een ander opvallend feit: De ondernemers worden almaar jonger. De oprichter van een vennootschap was tussen 1 mei 2022 tot 30 april 2023 gemiddeld 39 jaar. Dat is gemiddeld zo’n 6 jaar jonger in vergelijking met de vorige Ondernemersbarometer.
- Bijna 55 procent van de oprichters is tussen de 25 en 40 jaar oud, terwijl 39,8 procent ouder is dan 40 jaar.
Lees meer: De meest voorkomende vennootschapsvorm is de besloten vennootschap (BV), goed voor 97,4 procent van de nieuwe bedrijven.
- “Door de nieuwe regelgeving is de BV, nog meer dan vroeger, dé standaard vennootschapsvorm voor ondernemers”, verduidelijkt Fednot. “Zo’n BV biedt een aantal voordelen: het werkkapitaal wordt duidelijk gescheiden van het privévermogen en de winst wordt onderworpen aan een vennootschapsbelasting die gemiddeld lager is dan de belasting voor particulieren.”
- Enkel grote en beursgenoteerde bedrijven kiezen voor een naamloze vennootschap (NV).
- Tot slot heeft de federatie van notarissen vastgesteld dat eind juni 37,6 procent van de bedrijven hun statuten hadden aangepast aan de nieuwe wetgeving. Meer dan 62 procent moet dat proces nog doorlopen.
(ns/nd)