“Beleggers mogen voorlopig niet uitgaan van renteverlagingen”, zegt Gopinath (IMF)

Gita Gopinath (IMF) waarschuwt beleggers ervoor dat ze niet mogen uitgaan van een nakende renteverlaging. “Centrale bankiers moeten hun verstrakkende geldbeleid verderzetten en de rente nog even hoog houden.”

Waarom is dit belangrijk?

Om de hoge inflatie in Europa en de Verenigde Staten te temperen hebben de bevoegde centrale banken de beleidsrente stevig opgetrokken. Of de inflatiepiek al bereikt is, is niet duidelijk. Maar rekenen op lagere rentes is nog niet aan de orde.

“Verschillende markten verwachten dat de rente zeer snel naar beneden zal gaan. Ik denk dat ze (de centrale banken, red.) die nog langer moeten laten staan”, zei Gopinath, eerste adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aan zakennieuwssite CNBC.

  • Gopinath stelt dat de centrale banken al heel wat gedaan hebben. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Federal Reserve (Fed) trokken de rente sinds 2022 met minstens 400 basispunten omhoog. Maar dit is nog niet vo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.