Eerste barsten in relatie Xi en Poetin? China geeft prioriteit aan gasleiding uit Turkmenistan, boven Siberië

Eerste barsten in relatie Xi en Poetin? China geeft prioriteit aan gasleiding uit Turkmenistan, boven Siberië
Xi Jinping (L.) en Vladimir Poetin (R.) – PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/AFP via Getty Images

Alle inwoners van China van energie voorzien is een titanenwerk waar het land meerdere pijpleidingen voor nodig heeft. Rusland probeert een tweede lijn via Siberië te forceren, maar Beijing geeft (voorlopig) de voorkeur aan Turkmenistan.

In het nieuws: Xi Jinping zit gekneld tussen zijn relatie met Poetin en het Chinese Belt and Road Initiative.

Om aan de energievraag te kunnen voldoen heeft China gas nodig. Xi Jinping heeft geen gebrek aan aanbod, maar wel last van keuzestress. Dat bericht Reuters.

  • De pijpleiding die uit Turkmenistan vertrekt, Line D, is al bijna tien jaar in de maak, maar liep wat vertraging op door onderhandelingen en de technische uitdagingen om een pijplijn door verschillende centraal-Aziatische landen te leggen.
  • Vanuit Moskou wordt echter de druk opgevoerd om een tweede pijplijn via Siberië, de Siberia 2, aan te leggen. Zo zou Rusland wat van de misgelopen inkomsten door sancties van Europa kunnen recupereren.
  • Uiteindelijk kan China ervoor kiezen om met beide partijen in zee te gaan. Maar hooggeplaatsten binnen de sector geven aan nu prioriteit te geven aan de lijn uit Turkmenistan.
  • Consultancybedrijven SIA Energy en Rystad Energy voorspelden dat het eerste gas in 2028 door Line D zal vloeien. Voor Siberia 2 zou dit in het begin van de jaren 2030 zijn.

Vraag en aanbod

  • China betaalt voor het gas uit Turkmenistan – er lopen nu al drie pijpleiding naar China – zo’n 30 procent meer dan voor het Russische gas uit Siberië. Een lagere prijs onderhandelen is voorlopig nog niet gelukt, zegt een bron.
  • Vanuit Turkmenistan verwachten ze een prijs die “in overeenstemming is met de globale prijsstandaarden”.
  • “Prijzen moeten hoog genoeg zijn om de constructie van de pijplijn te rechtvaardigen, maar ook voldoende laag om concurrentieel te blijven”, zei Jason Feer, hoofd business intelligence bij consultant Poten & Partners.
  • Al greep Rusland de kans om de uitrol van de eigen nieuwe pijplijn te versnellen. Dat geeft China dan weer meer onderhandelingskracht om over de prijs van Line D te onderhandelen.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.