Het einde van de Maestro-betaalkaarten komt nu wel heel dichtbij. Vanaf 1 juli gaat Mastercard die vervangen door Mastercard-debetkaarten. In totaal gaat het om zo’n 10 miljoen Belgische kaarten. Wat betekent die wijziging voor jou?
Maestro wordt Mastercard: wat betekent dat voor jouw debetkaart?

Waarom is dit belangrijk?
Onze winkelgewoontes zijn de voorbije jaren, mede door de coronacrisis, drastisch veranderd. Zo kopen we meer spullen online. Daarbij doen we vaak een beroep op onze debetkaart. Bij ruim 70 procent van onze internetaankopen grijpen we naar zo'n kaart.Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: Mastercard start op 1 juli met de uitrol van de Mastercard-debetkaarten. Dat betekent dat het merk Maestro na 32 jaar verdwijnt. In totaal gaat het om zo’n 10 miljoen kaarten in ons land die door tien banken worden aangeboden, waaronder de vier grootbanken (KBC, ING, Belfius en BNP Paribas Fortis), Beobank en Argenta.
- In die lijst springt één bank in het oog: BNP Paribas Fortis. De grootbank werkt sinds 2021 samen met Visa. “BNP Paribas Fortis is ook altijd een partner van Mastercard geweest”, merkt Henri Dewaerheijd, countrymanager van Mastercard Benelux, op. “De omschakeling zal een impact hebben op bepaalde klanten bij de bank, waaronder de commerciële klanten.”
- “We willen met deze wijziging tegemoetkomen aan de digitale noden van de consumenten”, vervolgt hij. “Vroeger winkelden we online om de beste prijzen te vinden. Vandaag is gebruiksgemak één van de voornaamste redenen waarom we dat doen. De consumenten eisen dan ook dat de internetbetalingen vlot en probleemloos verlopen.”
- Dewaerheijd maakt daarbij de vergelijking met de gsm Nokia 3310: “Net zoals Maestro was dat een zeer goed en kwaliteitsvol product, maar de tijden zijn veranderd. IPhone van Apple zorgde voor een digitale revolutie, want mensen konden via hun smartphone op het internet surfen. De Nokia 3310 was niet gemaakt voor de digitale periode. Hetzelfde geldt voor Maestro-kaarten, waardoor die nu toe zijn aan vervanging.”
Wat verandert er juist?
Details: De uitrol van de Mastercard-debetkaarten zal een aantal wijzigingen met zich meebrengen.
- Om te beginnen zullen die betaalkaarten gepaard gaan met enkele troeven die de kredietkaarten met dezelfde naam hebben. Zo zal je je gegevens kunnen opslaan bij een internetwinkel, zoals Amazon, zodat je bij een volgend bezoek een transactie sneller kunt afronden. Het zal ook mogelijk zijn om de debetkaart van Mastercard te gebruiken om een abonnement online af te sluiten, zoals Netflix.
- Meer handelaars wereldwijd aanvaarden Mastercard. Dewaerheijd spreekt van een verdubbeling tegenover Maestro.
- Je zal de kaart bij nagenoeg alle betaalterminals (in ons land) kunnen gebruiken. “99 procent van de terrminals ondersteunen de Mastercard-kaarten”, klinkt het. “Kans bestaat wel dat enkele kleinere winkels nog oude terminals gebruiken (die ook niet over de functie contactloos betalen beschikken). Bedoeling is wel dat die uiteindelijk worden vervangen. Die handelaars kunnen contact opnemen met hun acquirer.”
- De countrymanager van Mastercard Benelux voegt eraan dat de Mastercard-betaalkaart even veilig is als de Maestro-debetkaart.
- Hieronder zie je welke wijzigingen zichtbaar zullen zijn op de kaart:

Hoe zal de omschakeling gebeuren?
Vooruitblik: De omschakeling zal ongeveer vijf jaar duren.
- Je hoeft zelf niets te doen om een nieuwe kaart te krijgen. “De bank zal je die bezorgen als de vervaldatum van je huidige kaart is verstreken”, verduidelijkt Dewaerheijd. “Sommige spelers kunnen wel beslissen om die kaarten vervroegd te vervangen. Het is aan de banken zelf om dat te beslissen.”
- Eenmaal je je nieuwe kaart hebt ontvangen, kan je die activeren door te gebruiken in een handelszaak of geld af te halen aan een bankautomaat. Vanaf dat moment is je oude kaart gedeactiveerd en moet je die vernietigen.
- De nieuwe kaart wordt gekoppeld aan dezelfde zichtrekening als de oude, maar met een nieuw kaartnummer, vervaldatum en veiligheidscode (CVC). Kans bestaat dat je je pincode zal moeten wijzigen, maar dat is afhankelijk van de bank.
- De digitale portefeuilles, zoals Google Wallet, worden automatisch gemigreerd.
(nd)