17.51 – Europese beurzen sluiten in de min
De Eurostoxx50 verloor vandaag uiteindelijk 0,25 procent en de Bel20 dook 0,35 procent lager.
- D’Ieteren was vandaag de grootste verliezer van de Belgische sterindex. De distributeur van wagens liet 2,95 procent liggen. Elon Musk, CEO van Tesla, zei tijdens de toelichting van de kwartaalresultaten (zie bericht van 06.18 uur) dat de wagenproducent niet van plan is om de prijsverlagingen snel stop te zetten. Die uitspraak zette nagenoeg de koersen van alle beursbedrijven uit de autosector onder druk (zie bericht van 11.59 uur). In Frankrijk verloor Renault bijvoorbeeld 8 procent.
- Buiten de Bel20 sprong Biocartis in het oog met een koersverlies van 12,2 procent. De daling kwam er na de publicatie van het kwartaalrapport. De resultaten lagen in lijn met de verwachtingen, maar de trage groei van de testcartridges zorgde toch voor twijfels bij de beleggers. De inkomsten uit de oncologiecartridges stegen met 16 procent tot 8 miljoen euro, tegenover de vooropgestelde jaargroei van 25 tot 30 procent.
Dit was het voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Tot dan!
17.19 – Consumentenvertrouwen eurozone licht verbeterd
Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in april iets minder pessimistisch, maar de index noteert nog altijd ver onder nul. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.
- De index die het vertrouwen weergeeft, steeg van -19,1 tot -17,5 punten. Daarmee blijft het vertrouwen ruim onder het langjarige gemiddelde.
16.28 – Topman BlackRock waarschuwt dat beleggers kans op renteverlaging te hoog inschatten
Jonathan Gray, COO van de vermogensbeheerder BlackRock, is ervan overtuigd dat de Federal Reserve dit jaar de rentes nog niet zal verlagen. “De Fed zal waarschijnlijk de renteverhogingen pauzeren of de rente met 25 basispunten optrekken, maar ik denk dat de markt te optimistisch over het moment waarop de centrale bank de rente gaat verlagen. Dat moment zal langer dan verwacht op zich laten wachten”, zegt hij in een gesprek met Financial Times.
15.39 – Tesla verliest bijna 7 procent
De kwartaalresultaten van Tesla (zie bericht van 06.18 uur) zetten de aandelenkoers onder druk. De wagenproducent duikt bij de start van de handelsdag 6,7 procent naar beneden.
- De autobouwer heeft het afgelopen kwartaal de steile omzetverwachtingen van de markt niet weten waar te maken, terwijl de winstmarge onder de 20 procent daalde.
15.36 – Wall Street start handelsdag in het rood
Kort na het luiden van de openingsbel duikt de Dow Jones 0,45 procent naar beneden en laat de S&P500 0,65 procent liggen. De Nasdaq verliest 0,7 procent.
14.59 – Meer nieuwe steunaanvragen in de VS
Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 15 april gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
- Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ging van 240.000 naar 245.000. De verwachting van economen lag vooraf op een aantal van 240.000 aanvragen.
- Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 239.750 aanvragen. Dat is 500 minder dan een week eerder.
- Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 8 april kwam uit op 1,865 miljoen aanvragen, 61.000 meer dan een week eerder.
14.02 – Betogers vallen de beurs van Parijs binnen
De Fransen blijven zich verzetten tegen de pensioenhervormingen van de president Emmanuel Macron. Deze middag waren betoger de gebouwen van Euronext Parijs binnengevallen. Een woordvoerder laat aan het persagentschap Bloomberg weten dat de actie, die omstreeks 13 uur was afgelopen, geen impact had op de beurshandel.
12.58 – Duitse producentenprijzen gedaald
De producentenprijzen in Duitsland zijn in maart op maandbasis gedaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.
- Op maandbasis was er in maart sprake van een prijsdaling van 2,6 procent. In februari bedroeg de daling 0,3 procent op maandbasis.
- Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand nog altijd met 7,5 procent op. Dit is echter wel minder dan in de voorgaande maanden. In februari stegen de prijzen nog met 15,8 procent en in januari met 17,6 procent. In augustus en september stegen de prijzen zelfs met circa 46 procent.
12.19 – Europese beurzen kleuren rood
De Eurostoxx50 laat na ongeveer drie uur handelen 0,4 procent liggen en de Bel20 duikt 0,25 procent lager.
- In ons land laat Biocartis zo’n 13 procent liggen na de publicatie van de kwartaalresultaten. Die lagen in lijn met de verwachtingen, maar beleggers reageren teleurgesteld op de trage groei van de testcartridges. De inkomsten uit de oncologiecartridges stegen met 16 procent tot 8 miljoen euro, tegenover de vooropgestelde jaargroei van 25 tot 30 procent.
- Als we naar de Bel20 kijken, is D’Ieteren de grootste verliezer. Dat aandeel noteert momenteel 2,9 procent lager. De distributeur van auto’s gaat, net zoals de wagenproducenten, gebukt onder wat Musk zei over de prijsverlagingen van Tesla (zie bericht van 11.59 uur).
11.59 – Musk praat aandelenkoersen wagenproducenten naar beneden
Elon Musk, CEO van Tesla, zei tijdens de toelichting van de kwartaalresultaten (zie bericht van 06.18 uur) dat de wagenproducent niet van plan is om de prijsverlagingen snel stop te zetten. “Het is de juiste keuze om ons toe te spitsen op hogere volumes en een groter wagenpark in plaats van een lagere volume en grotere marges”, klonk het.
- Die uitspraak is voldoende om de aandelenkoersen van de Europese wagenproducenten onder druk te zetten. Renault laat 6,55 procent liggen en Volkswagen duikt 2,85 procent lager. BMW verliest 2,75 procent en Mercedes 2,55 procent.
- Ook Tesla zelf verliest terrein voorbeurs: -7 procent.
11.16 – Colruyt-directeur Stefaan Goetaert over verkoop Dreamland: “De speelgoedmarkt staat al jaren onder druk”
Gisteren werd door Colruyt bekend gemaakt dat het speelgoedketen Dreamland verkoopt aan ToyChamp. Bij Dreamland en babywinkel Dreambaby verdwijnen ook 192 banen. Business AM sprak met operationeel directeur Stefaan Goetaert over de krimpende speelgoedmarkt.
- “De speelgoed- en babymarkt is een moeilijke markt die al jaren sterk onder druk staat. Er zijn heel veel grote online spelers gekomen. Maar de markt zelf is ook nog eens gekrompen. Speelgoed is vorig jaar met 7 procent gedaald. Ook de huidige macro-economische context maakt het allemaal niet makkelijker”, klinkt het.
Je kan hier het volledige interview beluisteren.
11.11 – Het Belgische consumentenvertrouwen veert op
De indicator van het consumentenvertrouwen van de Nationale Bank van België (NBB) is gestegen van -9 punten in maart naar -6 punten in april.
“De consumenten lieten zich iets optimistischer uit over de verwachte macro-economische ontwikkelingen in België en hebben hun vrees voor een opflakkerende werkloosheid in de komende twaalf maanden in sterkere mate neerwaarts bijgesteld”, laat de NBB weten. “Op persoonlijk vlak hadden de gezinnen meer vertrouwen in hun toekomstige financiële situatie en stelden ze hun spaarintenties opwaarts bij.”
10.58 – Nieuwe ontslagronde bij Meta in de maak?
Meta zal vandaag naar verwachting opnieuw massaontslagen aankondigen. De ontslagen maken deel uit van een bredere herstructurering bij Meta die CEO Mark Zuckerberg het ‘jaar van efficiëntie’ heeft genoemd.
09.52 – Deliveroo ziet omzet aantrekken
Deliveroo heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet geboekt, maar de orders liepen wel terug. Dit maakte de Britse maaltijdbezorger deze ochtend bekend.
- In het afgelopen kwartaal steeg de omzet tegen constante wisselkoersen met 4 procent tot 512 miljoen pond. De brutotransactiewaarde daalde licht, vanwege negatieve wisselkoerseffecten, tot 1,75 miljard pond. Wel zag het bedrijf de groei verbeteren gedurende het kwartaal.
- Deliveroo zag de orders met 9 procent teruglopen, maar de waarde per bestelling liep daarentegen met 8 procent op.
- “Een voortzetting van de trends uit de tweede helft van 2022”, zo oordeelde Deliveroo.
09.21 – Bel20 opent rood
Kort na de opening van de Brusselse beurs noteert de Bel20 zo’n 0,3 procent verlies.
- Cofinimmo en Elia nemen kleine winsten.
- D’Ieteren, Umicore en Galapagos noteren de zwaarste verliezen.
06.39 – Mithra op zoek naar operationeel directeur
Om een nieuwe operationeel directeur (COO) te vinden, heeft farmaverdeler Mithra gewoon een open vacature uitgeschreven. Het Waalse bedrijf voerde eerder deze maand een CEO-wissel door, waarbij sectorveteraan Leon Van Rompay plaats moest ruimen voor David Solomon.
06.18 – Winstmarge Tesla stelt teleur
Goeiemorgen! Op Wall Street kwamen gisteren nabeurs de kwartaalcijfers van Tesla uit. De autobouwer heeft het afgelopen kwartaal de steile omzetverwachtingen van de markt niet weten waar te maken, terwijl de winstmarge onder de 20 procent daalde.
- De omzet steeg met 24 procent tot 23,3 miljard dollar, wat iets lager is dan verwacht.
- De brutowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 4,5 miljard dollar met een winstmarge van 19,3 procent. Dat is onder de 20 procent brutomarge die Tesla zich als bodem had gesteld. Wall Street rekende op een brutowinstmarge van 21 procent.
- Ter vergelijking: een jaar geleden bedroeg de winstmarge circa 29 procent.
Tesla rapporteerde eerder deze maand een recordaantal leveringen in het eerste kwartaal, dankzij verlagingen van de prijzen en nieuwe Amerikaanse belastingverminderingen. Tesla verlaagde voor de tweede keer deze maand de prijzen in de VS.
Het aandeel Tesla noteerde gisteravond in de elektronische handel nabeurs bijna 4,0 procent lager.
06.11 – Weinig animo op Wall Street
Geen grote sprongen op de Amerikaanse beurzen: ze zijn gisteren vlak gesloten. De toonaangevende S&P 500 index noteerde vlak op 4.154,53 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 33.897,01 punten en de Nasdaq noteerde vlak op 12.157,23 punten.
Herlees hier de beursdag van Brussel gisteren