Geschreven met branded content van Bank Van Breda.
Beleggen is een populaire manier om geld te verdienen en voor velen is het een integraal onderdeel geworden van hun financiële strategie. Echter, er zijn veel overwegingen die moeten worden gemaakt bij het kiezen van de juiste beleggingsstrategie, waaronder of het beter is om binnen of buiten de vennootschap te beleggen in België.
Binnen de vennootschap beleggen is een strategie waarbij het bedrijf zelf investeert in aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten. Dit heeft als voordeel dat de winst binnen de vennootschap blijft en belastingen op winst worden uitgesteld. Dit kan voordelig zijn voor kleine ondernemingen die hun winst willen herinvesteren, maar kan minder gunstig zijn voor grotere ondernemingen die al voldoende winst maken en hogere belastingen moeten betalen.
Buiten de vennootschap beleggen is daarentegen een strategie waarbij individuen of investeringsmaatschappijen zelf beleggen in aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten. Dit kan voordelig zijn omdat individuen hun eigen winst kunnen behouden en belastingen op winst direct kunnen betalen. Buiten de vennootschap beleggen is ook gunstig voor bedrijven die hun winst niet willen herinvesteren en liever uitkeren naar hun aandeelhouders.
Er zijn echter enkele factoren waar rekening mee moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste beleggingsstrategie. Zoals bijvoorbeeld het type bedrijf en de grootte van de winst. Zo is het natuurlijk een ander gegeven wanneer het bedrijf bestaat uit meer dan 1 vennoot. Uiteraard moet er met de vennoten overeengekomen worden wat de juiste financiële strategie is van de onderneming.
België heeft zijn eigen regels en voorschriften voor belastingen op winst en beleggingen. Ondernemingen in België worden belast tegen een vennootschapsbelastingtarief van 25% op hun winst. Dit kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en andere factoren. Individuele beleggers betalen een belasting van 30% op hun winst uit beleggingen, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de soorten beleggingen.
Het is daarom belangrijk om uw opties zorgvuldig te overwegen voordat u beslist of u binnen of buiten de vennootschap gaat beleggen. Het kan verstandig zijn om een financieel adviseur te raadplegen om u te helpen bij het nemen van de juiste beslissing voor uw situatie.
Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van beleggen binnen de vennootschap in België?
Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan beleggen binnen de vennootschap in België. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:
Voordelen:
- U bouwt nu al aan kapitaal voor uw doel.
- U kan meteen beleggen op lange termijn. U creëert bijgevolg een hoger rendementsperspectief
- Verhoogde liquiditeit: Beleggen binnen de vennootschap kan ook leiden tot een hogere liquiditeit, omdat bedrijven gemakkelijker toegang hebben tot kapitaal dan individuele beleggers. Dit betekent dat bedrijven sneller kunnen reageren op nieuwe investeringsmogelijkheden en beter kunnen concurreren op de markt.
- Aansprakelijkheidsbeperking: Door te beleggen binnen de vennootschap blijven de beleggingen eigendom van de vennootschap, waardoor de persoonlijke aansprakelijkheid van de aandeelhouders wordt beperkt. Dit betekent dat als er iets misgaat met de beleggingen, de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verliezen.
Nadelen:
- Dubbele belasting: Een belangrijk nadeel van beleggen binnen de vennootschap is dat de winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders later belast wordt als dividendinkomsten. Dit betekent dat de winst tweemaal belast wordt: eenmaal als vennootschapsbelasting en een tweede keer als dividendbelasting. Dit kan leiden tot een hogere effectieve belastingdruk voor de aandeelhouders.
- Beperkte flexibiliteit: Beleggen binnen de vennootschap kan ook leiden tot beperkte flexibiliteit in termen van het beheren van beleggingen. Bedrijven moeten zich houden aan de regels en voorschriften van de vennootschap en kunnen niet zomaar hun beleggingsportefeuille wijzigen. Dit kan leiden tot een beperktere keuze in termen van investeringsmogelijkheden.
- Minder controle: Door te beleggen binnen de vennootschap hebben individuele beleggers minder controle over de beleggingen, omdat deze eigendom zijn van de vennootschap en niet van de individuele aandeelhouders. Dit kan leiden tot minder transparantie en minder inzicht in de beleggingen van de vennootschap.
Er zijn dus heel wat voor- en nadelen verbonden aan beleggen binnen de vennootschap, maar dat geldt net zozeer voor beleggen buiten de vennootschap. Wij zetten ze even op een rij:
Voordelen:
- Meer flexibiliteit: Een belangrijk voordeel van beleggen buiten de vennootschap is de flexibiliteit die het biedt. Individuele beleggers hebben volledige controle over hun beleggingsportefeuille en kunnen gemakkelijk hun beleggingsstrategie aanpassen aan hun individuele financiële doelstellingen.
- Belastingvoordelen: Beleggen buiten de vennootschap kan leiden tot belastingvoordelen voor individuele beleggers. In België zijn er verschillende fiscale voordelen, zoals de vrijstelling van belasting op meerwaarden en dividenden van Belgische aandelen tot een bepaald bedrag.
- Verminderde administratie: Door te beleggen buiten de vennootschap is er minder administratie en minder regelgeving om zich aan te houden. Individuele beleggers kunnen gemakkelijker hun beleggingsportefeuille beheren en zijn niet beperkt door de regels en voorschriften van een vennootschap.
Nadelen:
- Persoonlijke aansprakelijkheid: Door te beleggen buiten de vennootschap zijn individuele beleggers persoonlijk aansprakelijk voor eventuele verliezen die ze lijden. Dit betekent dat als er iets misgaat met de beleggingen, individuele beleggers hun persoonlijke vermogen kunnen verliezen.
- Hogere belastingdruk: Individuele beleggers kunnen te maken krijgen met een hogere belastingdruk als ze buiten de vennootschap beleggen, omdat ze niet kunnen profiteren van de belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor ondernemingen. Hierdoor kan hun effectieve belastingdruk hoger zijn dan wanneer ze binnen de vennootschap zouden beleggen.
Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen of beleggen buiten de vennootschap de juiste keuze is voor uw persoonlijke financiële situatie en uw beleggingsdoelstellingen. Het is verstandig om advies in te winnen van een financieel adviseur voordat u beslist of u binnen of buiten de vennootschap wilt beleggen. Een professionele adviesverstrekker zoals Bank Van Breda kan hierbij zeker helpen.
Bent u op zoek naar meer informatie? Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met één van de experts.