Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Niels Saelens gepubliceerd op om • 3 min lezen
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
De vergoeding die sommige brokers geven aan hun klanten op het geld dat ze niet beleggen ligt hoger dan wat de spaarders bij het merendeel van de Belgische banken ontvangen.
Waarom is dit belangrijk?
Verschillende brokers, waaronder Bux en Trade Republic, betalen hun beleggers een rente op het niet-geïnvesteerde cash dat op hun geldrekening staat.
In het nieuws: de mobiele broker Bux betaalt zijn klanten voortaan een rente van 2,01 procent op het geld dat ze parkeren op hun geldrekening (en dus niet meteen beleggen).
De vergoeding geldt voor alle deposito’s tot 25.000 euro.
De broker trekt naar eigen zeggen de rente op als reactie op het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de voorbije maand de rente met 50 basispunten opgetrokken, waardoor de financiële instellingen een depositorente van 3 procent ontvangen op het kapitaal dat ze parkeren bij de nationale monetaire instellingen.
Bux merkt op dat geen enkele andere Nederlandse broker zo’n aantrekkelijke rente biedt. “Doordat we meer dan 2 procent rente aanbieden, voegen we naast onze beleggingsopties nog een mogelijkheid toe aan onze klanten om te investeren in hun toekomst”, laat Yorick Naeff, CEO van BUX, weten.
Opgelet: het gaat wel om een brutovergoeding. De geldrekening van Bux is een niet-gereglementeerde rekening, waardoor je een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen op de opbrengsten. Netto krijg je dus 1,4 procent in handen. Je moet de belasting zelf aangeven via de belastingaangifte omdat Bux de roerende voorheffing niet inhoudt.
Maar: in ons land is Bux Zero niet de enige broker die zo’n aantrekkelijke vergoeding biedt op het geld dat de beleggers ongemoeid op hun geldrekening laten staan.
Trade Republic pakte eerder dit jaar al uit met een brutorente van 2 procent op het kapitaal dat niet belegd wordt. Netto hou je, net zoals bij Bux, 1,4 procent over. Die vergoeding geldt voor alle deposito’s tot 50.000 euro.
Veel spaarboekjes brengen minder op
Opvallend: ondanks dat je op de spaaropbrengsten bij de brokers een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen, liggen die vergoedingen hoger dan wat je bij het merendeel van de banken krijgt voor je spaarinspanningen.
Ons land telt in totaal 65 spaarrekeningen (voor volwassenen). Slechts in vijf gevallen ligt de spaarrente hoger dan de vergoedingen van Bux en Trade Republic. Twee spaarboekjes brengen evenveel op.
Spaarboekje overheid: momenteel krijg je nergens zo’n hoge spaarvergoeding als bij de overheid.
De e-DEPO-rekening van de Deposito- en Consignatiekas (DCK) brengt sinds begin april bruto 3,1 procent op. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je netto 2,17 procent over.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.