Rente op het spaarboekje van de overheid stijgt verder en blijft die van de banken kloppen

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

De Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat verhoogt op 1 april opnieuw de rente op de e-DEPO-rekening. Daarmee klopt de “spaarrekening” van de overheid nog altijd die van de banken.

Waarom is dit belangrijk?

De rente op de e-DEPO-rekening wordt maandelijks aangepast. De overheid baseert zich daarbij op het dagelijks rendement van overheidsobligaties (OLO's) op de secundaire markt met een resterende looptijd van één jaar. Dat rendement zit in de lift door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

In het nieuws: De rente op de e-DEPO-rekening, het "spaarboekje" van de overheid, stijgt op 1 april van 2,9 naar 3,1 procent. Daarop moet je een roerende voorheffing (30 procent) betalen, waardoor je netto 2,17 procent in handen krijgt.

  • Die spaarvergoeding krijg je pas zodra je je spaargeld minstens twaalf maanden op die rekening laat staan.
  • Elke storting begint rente op te brengen vanaf de eerste dag van de maand na de stortingsdatum. De renteberekening stopt op de laatste dag van de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer