David en Goliath in Zuidoost-Azië: Hoe Vietnam zich afwendt van China

David en Goliath in Zuidoost-Azië: Hoe Vietnam zich afwendt van China
Vietnamezen protesteren tegen Chinese druk – Frank Zeller/AFP via Getty Images

Chinese investeringen en invloed worden in Vietnam steeds afgeblokt. Het land keert zich als enige in Zuidoost-Azië weg van de Aziatische grootmacht.

Waarom is dit belangrijk?

In 2013 lanceerde China een nieuwe buitenlandstrategie, genaamd de Nieuwe Zijderoute of Belt and Road Initiative (BRI). Met deze strategie bood China aan om infrastructuurprojecten te helpen bouwen en leningen te verschaffen aan andere landen, zodat de handel en economie naar China hiervan zou profiteren. Ook won China zo internationaal aan veel invloed. Een hoop landen uit het Globale Zuiden stapte hierin mee, maar Vietnam, China’s buurland en eveneens een communistisch land, hield de boot af.

De essentie: Veel Zuidoost-Aziatische landen verwelkomden het Chinese initiatief met open armen, maar Vietnam bleef al die tijd weigerachtig.

  • Het Vietnamese China-beleid is uniek in de Zuidoost-Aziatische regio. Vietnam probeert zichzelf niet in het hoekje te plaatsen dat zich negatief uitlaat over China, maar weigert ook te afhankelijk worden van economische banden. Dat meldt de Asia Times.
    • Vietnam, een opkomende economie in de regio, diversifieert net zijn buitenlandse betrekkingen met andere sterke naties.
    • Het land keurt het BRI wel goed om confrontatie met China te vermijden, maar stapt er niet in mee om economisch ongebonden te blijven. Ondertussen raken andere landen nu in schulden, waardoor Beijing meer macht kan uitoefenen op die landen.
  • Het enige BRI-project in Vietnam is die van een Chinese investering in de Cat Linh-Ha Dong tramlijn. Het project kreeg veel kritiek. De werken begonnen in 2008 en moesten in 2016 af zijn, maar sleepten aan tot 2021. De kostprijs liep daarnaast ook op van 552,86 miljoen tot 11 miljard dollar.
  • Een ander project waarbij China geld op tafel legde was die voor een autosnelweg tussen Van Dong en Mong Cai. Uit nationale veiligheidsoverwegingen werd hiervan afgezien.
    • Een treinspoor tussen de twee grootste Vietnamese steden, alsook een autostrade tussen Hanoi en Lao Cai, werden eveneens afgewezen.
    • Tenslotte opteert Vietnam om niet langer mee te stappen in de bouw van 5G-infrastructuur door Huawei uit angst voor de Chinese inlichtingsdiensten.

Diversifiëren van buitenlandse banden

Opvallend: Ook al vallen Vietnam en China beide onder het bestuur van een communistisch bewind, toch leidt dat niet tot nauwere banden.

  • Enkele grote multinationals ruilen zelfs China in voor Vietnam. Bedrijven als Apple opteren voor een uitbreiding van hun productieketen, of verhuizen zelfs enkele van hun fabrieken, hierheen.
  • Hanoi haalde ook de banden aan met Tokio. In 2014 opwaardeerden beide landen hun relatie naar een strategisch partnerschap. In dat licht verwelkomde Vietnam wel investeringen voor infrastructuurprojecten van het Japanse Partnership for Quality Infrastructure Investment – een reactie van Japan op het Chinese BRI.
  • Zelfs met zijn voormalige aartsrivaal, de Verenigde Staten, heeft Vietnam betere banden opgebouwd zodat China niet nog meer zijn invloed in de regio kan uitbreiden. Tijdens de bestuursperiode van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump brachten twee Amerikaanse vliegdekschepen een bezoek aan Vietnam.
  • Daarnaast distantieerde Vietnam zich ook van China vanwege de disputen in de Zuid-Chinese Zee.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.