Waarom zullen Chinezen voortaan langer moeten werken voor hun pensioen?

Waarom zullen Chinezen voortaan langer moeten werken voor hun pensioen?
Chinese vrouwen in een fabriek aan het werk – Guang Niu/Getty Images

China kampt met een krimpende bevolkingsgroei en ziet zich genoodzaakt om voor het eerst de pensioenleeftijd te verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

De Aziatische grootmacht is goed op weg om ’s werelds grootste economie te worden. Het zou daarmee zijn tegenstander, de Verenigde Staten, van de troon stoten. Alleen heeft het daarvoor een actieve beroepsbevolking voor nodig. In de realiteit kampt China met een krimpende bevolkingsgroei, wat een negatieve impact op de economie kan hebben. Een slecht draaiende Chinese economie is globaal voelbaar, zo bewees de coronapandemie al toen China in lockdown ging.

In het nieuws: China is van plan om de gewettigde pensioenleeftijd gefaseerd op te trekken in de strijd tegen de snel verouderende bevolking. Het huidige systeem is onhoudbaar.

  • Wie bijna op pensioen ging, zal die maar voor een paar maanden moeten uitstellen. Jongere mensen zullen meerdere jaren extra moeten werken. Zo schrijft Reuters.
  • De gewettigde pensioenleeftijd in China is een van de laagste in de wereld. Mannen kunnen er ophouden met werken zodra ze 60 jaar zijn. De leeftijd voor vrouwelijke bediendes ligt op 55 jaar, terwijl die voor vrouwelijke arbeiders op 50 jaar ligt.
  • Het was de nieuwe premier Li Qiang die aankondigde dat er studies zullen volgen over een hervorming. De Chinese overheid voorspelt dat de bevolkingsgroep ouder dan 60 jaar van momenteel 280 miljoen zal stijgen tot meer dan 400 miljoen in 2035. De levensverwachting steeg ten opzichte van 44 jaar in 1961 ook tot 78 jaar, wat hoger ligt dan de Verenigde Staten.
  • Momenteel wordt elke gepensioneerde gesteund door de sociale bijdrage van vijf werkende personen. Die ratio zou tegen 2030 dalen naar 4 op 1 en tegen 2050 zelfs naar 2 op 1.

Sociale onrust?

Bevolkingskrimp: China telde eind 2022 iets meer dan 1,41 miljard inwoners – 850.000 minder dan in 2021. Het tekende daarmee voor het eerst in zes decennia een krimp op. Die krimp was trouwens verwacht, maar kwam wel enkele jaren sneller dan men aanvankelijk had berekend.

  • Dat zou onder meer te maken hebben met de eenkindpolitiek dat er tussen 1980 en 2015 gold. Als de demografische evolutie deze neerwaartse tendens aanhoudt, zal China nooit de koppositie als grootste economie van de wereld kunnen opeisen.
  • De Communistische Partij beloofde altijd aan het volk dat zij zouden zorgen voor meer welvaart en minder armoede. Ze houdt zo het volk tevreden en stelt de machtspositie veilig. Als de bevolking merkt dat de Partij niet meer in staat is om die belofte na te komen, zou dit intern voor sociale onrust kunnen zorgen.
  • Het lijkt erop dat de Chinese overheid nu snel schakelt om zo’n situatie te voorkomen. In 2012 werd er al een poging ondernomen om de pensioenleeftijd op te trekken, maar publiek verzet leidde ertoe dat die plannen toen werden opgeborgen.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.