“Hoeveelheid plastic in wereldzeeën wordt sterk onderschat”

De hoeveelheid plastic dat in de wereldzeeën terechtkomt, is de voorbije twintig jaar met een ongekende hoeveelheid toegenomen. Indien er geen verdere actie wordt ondernomen, zou dat volume tegen eind volgend decennium een verdrievoudiging kunnen kennen tegenover het niveau dat twee decennia geleden werd opgetekend. Dat blijkt uit een rapport onder leiding van wetenschappers aan het 5 Gyres Institute, gebaseerd op de gegevens van 11.777 meetstations in zes grote mariene regio’s over de hele wereld.

Waarom is dit belangrijk?

Vier jaar geleden dreven in de oceanen wereldwijd naar schatting 171 biljoen plastic deeltjes. Indien er echter geen wettelijk bindend mondiaal beleid komt, dreigt dat volume tegen het einde van volgend decennium volgens het rapport van het 5 Gyres Institute, een Amerikaanse organisatie die campagne voert om plasticvervuiling tegen te gaan, nog 2,6 keer groter te zullen worden.

Exponentieel: “Er is sinds het millennium een exponentiële groei van microplastics in de wereldwijde oceanen”, benadrukt Marcus Eriksen, medeoprichter van de 5 Gyres Group, in een commentaar op de studie. “Dat is een alarmerende trend. We hebben een sterk juridisch bindend wereldwijd verdrag nodig dat het probleem bij de bron stopt.”

  • Microplastics zijn bijzonder gevaarlijk voor de oceanen, omdat ze niet alleen het water vervuilen, maar ook een bedreiging vormen voor de interne organen van zeedieren, die het plastic voor voedsel aanzien. Volgens deskundigen toont de studie aan dat de mate van plasticvervuiling in de oceanen wordt onderschat.
  • “De cijfers in dit onderzoek wijzen op een verbijsterend niveau van vervuiling”, benadrukte Paul Harvey, specialist plastics bij het Australische bureau Environmental Science Solutions, dat zich richt op het terugdringen van vervuiling. “De resultaten zijn bijna onbegrijpelijk”. 

Verdrag: De Verenigde Naties zijn in november vorig jaar onderhandelingen gestart over een overeenkomst om de plasticvervuiling aan te pakken, met als doel om eind volgend jaar een juridisch bindend verdrag op te stellen.

  • De milieugroep Greenpeace heeft ook al gewaarschuwd dat zonder een sterk mondiaal verdrag de plasticproductie de volgende tien tot vijftien jaar zou kunnen verdubbelen.
  • Tegen het midden van deze eeuw zou er volgens Greenpeace van een verdrievoudiging sprake kunnen zijn.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.