Vorige week lanceerde Frankrijk de vorming van een “nucleaire alliantie” van 11 Europese landen. België? Niet uitgenodigd, aldus de Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen). Een versie die door verschillende leden van de regering in twijfel wordt getrokken. Met nucleaire energie is controverse nooit ver weg in ons land. Maar de premier heeft de zaak opnieuw ter hand genomen.
In het nieuws: kernenergie stond centraal tijdens een speciale kernbijeenkomst afgelopen maandag.
- Er kwam een zekere chaos naar voren rond de twee winters waarin de bevoorradingsrisico’s worden bedreigd. Uiteindelijk is besloten beide opties open te laten, namelijk de upgrading van Doel 4 en Tihange 3 tijdens de gebruikelijke onderhoudswerken en de verlenging van de levensduur van de oudere reactoren, Doel 1 & 2 en Tihange 1. Elia en Engie werd gevraagd om deze twee opties te bestuderen, ook al heeft Engie de tweede optie al afgewezen en heeft het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, duidelijk laten zien dat zijn voorkeur uitgaat naar de eerste optie.
- Maar een ander onderwerp kwam ook op tafel bij Alexander De Croo (Open Vld) en zijn vice-premiers: de niet-deelname van België aan de Europese nucleaire alliantie die door Frankrijk is gestart.
- In de Wetstraat rezen meteen veel vragen: waarom was België niet betrokken bij de discussies? Het antwoord van Van der Straeten was beknopt: België “heeft geen formele uitnodiging ontvangen”.
- Binnen de Vivaldi zijn er vermoedens dat de minister van Energie niet heeft gereageerd op de eerste diplomatieke contacten, wat heeft geleid tot een niet-uitnodiging.
- Anderen beweren dat België geen deel uitmaakt van het initiatief, simpelweg omdat ons land al 20 jaar worstelt met de uitfasering van kernenergie en omdat België tot nader order de wet van 2003 die deze uitfasering regelt, niet heeft gewijzigd. Wat dat betreft moeten Engie en België nog steeds een definitieve overeenkomst sluiten over de verlenging van de levensduur van de twee meest recente reactoren met 10 jaar.
- La Libre vernam echter dat de premier de zaak ter hand neemt en diplomatieke contacten zal leggen zodat België de status van waarnemer binnen de alliantie krijgt. Wanneer er meer duidelijkheid komt over ons nucleair beleid, inclusief de ontwikkeling van nieuwe SMR-reactoren, is het niet uitgesloten dat we zelfs integraal deel gaan uitmaken van de Europese club, zo begrijpt men.
“Nieuwe nucleaire projecten”
De context: waarom zo’n alliantie?
- Frankrijk vormt samen met 10 andere Europese landen een Europese “alliantie” rond kernenergie. De deelnemende landen zijn Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Finland, Nederland, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Polen.
- Deze club heeft als doel de promotie van “nieuwe nucleaire projecten” op basis van “innovatieve technologieën” en de “exploitatie van bestaande kerncentrales”. Wetenschappelijke samenwerking wordt bevorderd, evenals het implementeren van beste praktijken op het gebied van veiligheid. Italië en Zweden kunnen worden uitgenodigd om zich bij de club aan te sluiten, in tegenstelling tot Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk, die zich sterk tegen deze ontwikkeling verzetten.
- Achter de schermen van de Europese politiek vinden er momenteel cruciale onderhandelingen plaats over de rol van waterstof geproduceerd uit kernenergie. Half februari besloot de Commissie dat deze waterstof als “groen” kon worden beschouwd, een grote overwinning voor pro-kernenergie partijen in Europa, die hierdoor hun aandeel in groene energie kunnen vergroten.
(as)