De Huurbarometer van makelaarsfederatie CIB Vlaanderen bevestigt wat individuele makelaars eerder al meldden: de stijgende hypotheekrente leidt tot een afkoeling van de koopmarkt en een verschuiving richting de huurmarkt.
Het cijfer: de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen steeg van 778 euro naar 815 euro per maand.
- Dat is een stijging met 37 euro per maand of 4,7 procent, wat wel maar de helft is van de algemene inflatie.
- Het stijgingsritme ligt twee keer hoger dan de voorgaande jaren, toen de gemiddelde huurprijs met 2,2 tot 2,5 procent per jaar steeg.
Per type woning: Voor wie in Vlaanderen op zoek is naar een huurwoning, zijn dit de nieuwe richtcijfers. Het gaat om de gemiddelde maandhuur per type woning:
- appartement: 773 euro
- rijhuis: 885 euro
- halfopen bebouwing: 978 euro
- vrijstaande woning: 1.115 euro
- villa: 1.991 euro
De verklaringen: Dat de huurprijzen sterker dan de voorbije jaren in de lift zitten, heeft verscheidene oorzaken.
- De huurprijzen van lopende contracten stegen door de ingebouwde indexeringen voor inflatie.
- Er is meer vraag naar huurwoningen, omdat hypotheekleningen voor koopwoningen duurder zijn geworden. Daardoor bergen sommige gezinnen hun koopplannen op en blijven ze op de huurmarkt.
- De populariteit van hoogkwalitatieve huurwoningen neemt toe, wat de gemiddelde huurprijs opdrijft.
Wat in 2023? Volgens CIB Vlaanderen is een gemiddelde stijging van de huurprijs boven 5 procent mogelijk door de toegenomen populariteit van de huurmarkt. Twee krachten werken wel in tegengestelde richting:
- De algemene inflatie is aan het afkoelen. Dat heeft een dempend effect op de indexeringen van huurprijzen.
- De hypotheekrentes gaan, als gevolg van de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank, wellicht verder stijgen. Dat zal de betaalbaarheid van koopwoningen nog meer onder druk zetten, waardoor meer gezinnen voor een eigen woning hun vizier op de huurmarkt gaan richten.
(as)