Minder forse renteverhogingen? Daar is volgens Lagarde totaal nog geen sprake van

De hoop dat de Europese Centrale Bank binnenkort de rente met slechts 25 basispunten zal verhogen, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling, liet tijdens een toespraak op het World Economic Forum in Davos weten dat het te vroeg is om de handrem te lossen.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is afgelopen zomer begonnen met het geldbeleid te verstrakken. De centrale bank doet dat om de inflatie naar beneden te krijgen. Die is intussen gezakt, maar ligt nog ver boven de doelstelling van de monetaire instelling.

In het nieuws: Lagarde liet er tijdens haar toespraak in Davos geen twijfel over bestaan: "De inflatie ligt nog veel te hoog. Daarom wijken wij niet af van onze huidige koers." Volgens de ECB-voorzitter zullen er nog meerdere renteverhogingen met 50 basispunten nodig zijn.

  • De uitspraak van Lagarde zal voor veel beleggers als een donderslag bij heldere hemel komen. Het persagentschap Bloomberg meldde eerder deze week nog dat de ECB zou overwegen om in maart de rente met slechts 25 basispu
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20