Sinds begin deze maand heeft de dollar opnieuw wat terrein gewonnen tegenover de euro. Voor de Europese eenheidsmunt betaal je momenteel net iets minder dan 1,06 dollar. Begin deze maand had de eurokoers nog de kaap van 1,1 dollar gerond. Desalniettemin blijven analisten ervan overtuigd dat de glorieperiode van de greenback voorbij is.
Ondanks kleine remonte blijven analisten ervan overtuigd dat de tuimeling van dollar ver van voorbij is

Waarom is dit belangrijk?
Door onder meer het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve had de Amerikaanse dollar vorig jaar de wind in de zeilen. De greenback was zelfs even meer waard dan de euro. Intussen is de situatie opnieuw gekeerd.Terugblik: Het rentebeleid van de centrale banken heeft een niet te onderschatten op de koers van munteenheid van hun regio.
- De dollar had vorig jaar de wind in de zeilen omdat de Federal Reserve toen veel vroeger dan de Europese Centrale Bank (ECB) was begonnen met het geldbeleid te verstrakken.
- Jerome Powell, voorzitter van de Fed, en zijn team hadden in maart al de rente voor de eerste keer opgetrokken, terwijl hun Europese collega’s dat pas in juli deden.
- Daarenboven trok de Fed meteen veel harder aan de handrem dan de ECB. In juni was er al sprake van een eerste verhoging met 75 basispunten, gevolgd door nog drie zulke forse verhogingen. De ECB opteerde pas in september voor een rentewijziging van dat kaliber.
- Door de forse Amerikaanse renteverhogingen was het voor beleggers vorig jaar dan ook interessanter om hun geld te investeren in Amerikaans schuldpapier, want ze kregen hogere coupons.
- Resultaat: de euro was eind augustus voor het eerst in twintig jaar onder de symbolische grens van 1 dollar gedoken. De Europese munteenheid bleef tot begin november onder pariteit met de greenback noteren. Tussendoor sprong die wel enkele keren boven die grens.
Keerpunt voor de dollar
De ommekeer: Sinds het najaar van 2022 wint de euro opnieuw terrein ten opzichte van dollar. De Fed begon namelijk in december de verhogingen te matigen. In januari had de euro zelfs al even de kaap van 1,1 dollar gerond.
- Deze maand is de dollarkoers wel wat hoger geschoten, ondanks de milde Amerikaanse renteverhoging met 25 basispunten op 1 februari. Momenteel is de euro iets minder waard dan 1,06 dollar.
- Door de scherpe taal van enkele Fed-bestuurders, waaronder James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, een krappe arbeidsmarkt en een economie die beter stand houdt dan verwacht, wordt er gevreesd dat het verstrakkende geldbeleid nog even zal aanhouden.
ECB schakelt versnelling hoger
Hoogtepunt: Desalniettemin zijn analisten ervan overtuigd dat de glorieperiode van de dollar achter de rug is, ondanks de jongste remonte.
- “Er ligt een structureel zwakkere dollar in het verschiet”, zegt George Boubouras, strateeg bij de vermogensbeheerder K2 Asset Management, tegenover het persagentschap Bloomberg. “Het klopt dat de Amerikaanse inflatie hoog blijft en er nog meer renteverhogingen onze richting uitkomen, maar de centrale banken in de andere landen zijn aan een inhaalbeweging bezig.”
- De ECB heeft tijdens de jongste vergadering bijvoorbeeld de rente met 50 basispunten opgetrokken. Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling, gaf bovendien aan dat er in maart waarschijnlijk een herhaling van die verhoging zal volgen.
- Ook Siddharth Mathur, hoofd onderzoek opkomende markten Azië-Pacific bij BNP Paribas in Singapore, is ervan overtuigd dat het beste achter de rug is voor de greenback. “Wij denken dat de dollar zijn piek heeft bereikt en dat een meerjarige dalende trend is begonnen”, klinkt het. “Wij voorspellen voornamelijk in de tweede helft van dit jaar een zwakke koers.”
(fjc)