Renteverhogingen zijn ook een streep door de rekening van de ECB zelf

Renteverhogingen zijn ook een streep door de rekening van de ECB zelf
Christine Lagarde – (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

De Europese Centrale Bank heeft de resultaten voor 2022 gedeeld. De monetaire instelling moest de provisies voor financiële risico’s aanspreken om uit de rode cijfers te blijven. Het is de eerste keer sinds 2007 dat de centrale bank geen winst boekt.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is vorig jaar begonnen met de rente te verhogen. Intussen bedraagt de depositorente - de rente die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank - 2,5 procent, tegenover -0,5 procent vorig jaar. De monetaire instelling doet dat om de inflatie te temperen.

In het nieuws: De ECB heeft 1,63 miljard euro van haar provisie voor financiële risico’s moeten aanspreken om een verlies te vermijden. In 2021 had de monetaire instelling nog een winst geboekt van 192 miljoen euro.

  • De ECB gaat gebukt onder de eigen renteverhogingen. De centrale bank moet daardoor meer rente betalen op de schulden die zij heeft tegenover de nationale centrale banken. De monetaire instelling heeft namelijk de voorbije jaren massaal obligaties van de nationale banken opgekocht om de langetermijnrente te drukken, ook wel kwantitatieve versoepeling (QE) genoemd.
  • Voorts hebben de jongste renteverhogingen de obligatiekoersen onder druk gezet, wat resulteerde in de afwaarderingen van effecten in de obligatieportefeuilles (zowel in euro als dollar).
  • De monetaire instelling heeft nu nog voor 6,56 miljard euro aan provisies voor financiële risico’s over.
  • “De ECB beschikt ook nog over 8,9 miljard euro aan kapitaal en er staat nog 36 miljard euro op de herwaarderingsrekeningen”, merkt Carsten Brzeski, econoom bij ING op. “In het verleden werden die reserves of risicovoorzieningen gebruikt om de officiële winsten te verlagen. Nu komen ze dus voor het omgekeerde van pas.”

Ook resultaten nationale banken staan onder druk

Vooruitblik: De komende weken is het de beurt aan de nationale centrale banken om de boeken te openen. “Sommigen van hen zullen niet zoveel geluk hebben als de ECB en effectief moeten uitpakken met verliezen”, aldus Brzeski. De nationale centrale banken zien de kosten fors toenemen omdat ze een hogere rente moeten betalen op het kapitaal dat de financiële instellingen bij hen stallen. Door de jongste renteverhoging van de ECB bedraagt de depositorente 2,5 procent.

  • De Nationale Bank van België (NBB) is één van de monetaire instellingen die zal uitpakken met rode cijfers. Verwacht wordt dat het verlies in het boekjaar 2022 tussen 600 en 800 miljoen euro zal uitkomen. De NBB voorspelt dat de verliezen tegen 2027 zullen oplopen tot 9 miljard euro.
  • “Dat centrale banken verliezen boeken, is niets om je zorgen over te maken. Het is eerder een technische kwestie. Centrale banken kunnen vrijwel niet failliet gaan omdat zij geld kunnen drukken of geherkapitaliseerd kunnen worden door de aandeelhouders. Dat zijn in Europa doorgaans de regeringen”, verduidelijkt de ING-econoom.
    • De NBB is één van de uitzonderingen op dat vlak. Die is voor een deel beursgenoteerd. Door het verwachte verlies is de aandelenkoers sinds midden september met bijna 60 procent gezakt.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.