Zoals veel Europese landen heeft Oostenrijk zijn Russische gasleveringen in 2022 aanzienlijk zien afnemen. Intussen ontvangt het land weer volop gas van de Russische Federatie.
Russische gasleveringen aan Oostenrijk stijgen opnieuw tot de vooroorlogse niveaus

Waarom is dit belangrijk?
Rusland heeft vorig jaar de gasleveringen aan Europa fors ingeperkt als reactie op de westerse sancties tegen het land. Die kwamen er nadat de Russische dictator Vladimir Poetin Oekraïne was binnengevallen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Europese gasprijzen fors waren gestegen. Intussen zijn die prijzen gedaald.In het nieuws: Gazprom levert opnieuw volop gas aan Oostenrijk.
- Terwijl de Russische gasleveringen aan Oostenrijk een tijdje geleden tot 30 procent van hun vooroorlogse niveau waren gedaald, zijn zij begin dit jaar weer gestegen tot 100 procent.
- Oostenrijk was voor het uitbreken van de oorlog sterk afhankelijk van Russisch gas.
De details: alles voor Oostenrijk, niets voor Duitsland.
- De informatie is afkomstig van Reinhard Florey, CFO van het grote Oostenrijkse energiebedrijf OMV.
- In een interview met Industrie Magazin, een lokale nieuwssite, zei hij dat de Russische gasleveringen aan Oostenrijk “aanzienlijk” variëren. Gazprom komt momenteel echter zijn contract met OMV volledig na en levert “tijdelijk” 100 procent van de geplande hoeveelheden.
- “Het contract tussen Gazprom en OMV in Duitsland wordt daarentegen niet nageleefd”, voegde hij eraan toe. Die leveringen liggen nog steeds stil.
Afhankelijk van Russisch gas
Duiding: een duidelijk mislukte terugtrekking.
- Euractiv merkt op dat bijna geen enkel Europees land voor de start van de oorlog in Oekraïne zo afhankelijk was van Russisch gas als Oostenrijk. Ongeveer 80 procent van de gasvoorraad kwam van Gazprom.
- De afhankelijkheid van Russisch gas is stevig geworteld in het verleden. Dat begon al in de jaren zestig, toen het land Sovjetgas ontving op voorwaarde dat – toen nog op vraag van de USSR – het niet zou toetreden tot de Europese Economische Ruimte.
- Eind november, toen de Russische gasleveringen hun dieptepunt bereikten, zei de Oostenrijkse minister van Energie Leonore Gewessler dat haar land eraan werkte om zijn afhankelijkheid van Rusland fors af te bouwen. Ze zei daarvoor te rekenen op invoer uit de buurlanden Duitsland en Italië, terwijl ook een overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten was gesloten.
- Het is duidelijk dat het afbouwen van Russisch gas een project van lange adem is. Het aandeel van Russisch gas in de totale invoer van Oostenrijk is zelfs bijna gestegen tot het niveau van begin 2022, naast de vooroorlogse hoeveelheden.
- Euractiv meldt dat in december (2022) 71 procent van de gasimport van Oostenrijk uit Rusland kwam.
- Belangrijk detail: Oostenrijk is tegen kernenergie. Het land zet volop in op hernieuwbare energie, maar rekent ook op gas. In 2021 werd gas gebruikt voor 22 procent van het energieverbruik.
(ns)