Het Leuvense onderzoekscentrum imec, actief op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie, heeft een nieuwe camera ontwikkeld die chirurgen in staat moet stellen om traag groeiende hersentumoren op te sporen. Business AM Radio sprak met Wouter Charle, programmamanager spectrale beeldvorming bij imec.
Beluister het volledige interview hier.
Chirurgische ingreep: Laaggradige gliomen zijn een diverse groep (traag groeiende) hersentumoren die vaak voorkomen bij jonge, verder gezonde patiënten. Hoewel ze meestal goedaardig van oorsprong zijn, kunnen ze op termijn transformeren in een kwaadaardige tumor. Om die reden kiezen artsen vaak voor een chirurgische ingreep, om de gliomen vroegtijdig te verwijderen.
- Het is echter niet altijd even gemakkelijk voor medisch specialisten om de kankercellen te onderscheiden van de gezonde cellen, zelfs met een chirurgische microscoop. Een zogenaamde hyperspectrale camera kan dat wel.
- Zo’n camera ziet verschillende lichtbanden, in tegenstelling tot een normale RGB camera, die enkel rood, groen en blauw waarneemt. Een hyperspectrale camera ziet ook de drie primaire kleuren, maar daarnaast 125 lichtbanden daartussen in.
- Om medisch specialisten te ondersteunen hebben onderzoekers van imec daarom een speciaal ontwikkelde hyperspectrale camera geïntegreerd met een chirurgische microscoop.
- Na een reeks van tests, in samenwerking met de afdeling Neurochirurgie van het UZ Leuven, bleek het apparaat nauwkeurige data te genereren.
- “De kleurenfilters in het apparaat gaan het licht heel nauw samplen, waardoor we het signatuur kunnen zien van verschillende materialen, of verschillende componenten in het hersenweefsel, zoals vetten, zuurstof of water. Doordat de mix van componenten varieert kunnen we een duidelijk onderscheid maken”, zegt Wouter Charle tegen Business AM Radio. “Heel kort door de bocht: we kunnen het verschil zien tussen gezond en ongezond weefsel”.
- Dankzij de kleine omvang kan de camera van imec gemakkelijk op een chirurgische microscoop worden gemonteerd, waardoor het ook in een operatiezaal kan worden gebruikt.
Veelbelovende resultaten: “De eerste resultaten zijn erg veelbelovend”, zegt Siri Luthman, wetenschappelijk projectleider bij imec. “De camera toont een groot potentieel. Als de verdere klinische testen even positief verlopen als onze eerste bevindingen, zullen chirurgen in de toekomst in realtime elke subtiele verandering van de tumor kunnen waarnemen, wat onmogelijk is met het blote oog”.
- In een volgende fase hoopt het UZ Leuven een twintig- à dertigtal patiënten in de klinische studie te betrekken.
(ns)