Het Britse concern Shell, producent van onder meer olie en gas, heeft het voorbije jaar een recordwinst geboekt. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders, maar die cijfers zorgen wel voor verontwaardigde reacties van een aantal partijen. Bovendien wordt het bedrijf ervan beticht misleidende berichten te verspreiden over zijn investeringen in duurzaamheid.
Verontwaardiging over recordwinsten van olieconcern Shell

Waarom is dit belangrijk?
Shell boekte het voorbije jaar een winst van bijna 39,9 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 19,3 miljard dollar het jaar voordien. De recordwinst kan in belangrijke mate worden gelinkt aan de oorlog in Oekraïne, die de prijzen op de wereldwijde gasmarkt tot absolute hoogtes heeft opgedreven. Die hoge prijzen hebben er echter voor gezorgd dat vele gezinnen moeite ervaren om hun energierekening te betalen. Dat heeft tot grote ergernis geleid.Recordopbrengsten: De recordopbrengsten van Shell en zijn sectorgenoten hebben onder meer de Britse regering aangezet een belasting op overwinsten in te voeren.
- Wael Sawan, topman van Shell, maakte bekend dat het bedrijf over het vierde kwartaal van vorig jaar een winst van 7,97 miljard dollar had gemaakt.
- Nadat was beslist het dividend met 15 procent te verhogen, werd er een bedrag van 6,3 miljard dollar aan de aandeelhouders uitbetaald.
- De volgende maanden zullen ook aandelen voor een bedrag van 7,97 miljard dollar worden teruggekocht. Vorig jaar heeft Shell in totaal 26 miljard dollar aan dividenden uitbetaald.
- Het bedrijf heeft nu aangegeven in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in totaal 1,9 miljard dollar aan belastingen op overwinsten te hebben betaald.
- Paul Nowak, secretaris-generaal van het Britse Trade Union Congress, had het in een reactie op de cijfers van Shell over obscene winsten, die een zware belediging tegenover de werkende families zijn.
- De vakbondsman betoogde daarbij dat de belasting op overwinsten zou moeten worden verhoogd. “Terwijl huishoudens worstelen om hun rekeningen te betalen en het hoofd financieel boven water te houden, ziet Shell het geld binnenstromen”, gaf Nowak aan.
- “De tijd van excuses is voorbij. De regering moet de energiebedrijven een zwaardere belasting opleggen.”
- Ed Davey, de leider van de Britse Liberale Democraten, zei dat geen enkel bedrijf dit soort schandalige winsten zou mogen maken met de illegale Russische invasie in Oekraïne.
Aantijgingen: Shell wordt er door de rechtenorganisatie Global Witness ook van beschuldigd in zijn verslaggeving zijn bestedingen aan duurzame energie bewust te overschatten.
- De organisatie heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van de Verenigde Staten, gevraagd een onderzoek te starten en Shell eventueel een boete op te leggen.
- In zijn meest recente jaarverslag verklaarde Shell dat twee jaar geleden 12 procent van zijn kapitaaluitgaven voor zijn divisie hernieuwbare energieën waren bestemd.
- Volgens Global Witness ging het in werkelijkheid echter om slechts 1,5 procent. Het saldo zou zijn geïnvesteerd in activiteiten rond gas, een fossiele brandstof.
- Global Witness beklemtoonde dat de woorden van Shell niet stroken met het concrete gedrag van de onderneming. “De divisie hernieuwbare energieën heeft een fundamenteel verkeerd etiket”, luidde het. “Investeerders kunnen daardoor in de waan worden gelaten dat Shell veel meer aan duurzame energie doet dan in werkelijkheid het geval is.”
- In een reactie ontkende Shell beleggers te hebben misleid. “Wij zijn ervan overtuigd dat de financiële informatie van Shell volledig in overeenstemming is met alle wettelijke vereisten”, betoogden woordvoerders van het bedrijf.
- “Shell heeft vorig jaar 20 miljard dollar begroot voor activiteiten rond energietransitie“, werd er aangevoerd. “Dat is een derde van zijn totale operationele en kapitaaluitgaven.”
- “Deze investeringen gingen naar hernieuwbare energie, waterstof, het opvangen van koolstofdioxide bij de bron van vervuiling en onderzoek en ontwikkeling.”
(ns)