Belgische cryptogemeenschap rond Binance springlevend ondanks crash FTX: “Dit wordt een scharnierjaar”

Belgische cryptogemeenschap rond Binance springlevend ondanks crash FTX: “Dit wordt een scharnierjaar”
Het Binance-evenement in Antwerpen / Roy van Krimpen – foto’s Business AM / Binance

Leidt de pijnlijke val van het cryptoplatform FTX tot een verminderde populariteit van crypto, NFT’s en andere blockchainprojecten? Nee, zo valt op te maken uit de massale belangstelling voor een event van Binance in Antwerpen.


Business AM hostte op het event ook een panelgesprek tussen journalist Jeremy Van der Haegen, crypto-expert en -auteur Gwen Busseniers en Venly-oprichter en CEO Tim Dierckxsens. De twee cryptopioniers bespraken de huidige bewegingen op de markt en de vooruitzichten op het vlak van innovatie en regulering in de Belgische sector.


In het nieuws: Zowat 500 fans van Binance verzamelden gisteravond in het conferentiecentrum BluePoint Antwerpen. Vanavond organiseert het cryptoplatform nog een ander community-event in Antwerpen, Women in Crypto.

De orkestleider: Roy van Krimpen, hoofd Benelux en Nordics bij Binance, was net als de rest van het organiserende team gekleed in de kenmerkende zwarte hoodie van het cryptoplatform, dat goed is voor 128 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd.

“We willen niet alleen online, maar ook offline een community creëren”, zegt de Nederlander. Merchandising vormt daarvan een onderdeel, naast de eigen opleidingen, Telegram-groepen en de vrijwilligersclub Binance Angels.

De schaduw: Over het event in Antwerpen hing onvermijdelijk de schaduw van de crash van FTX. Dat cryptoplatform speculeerde voor miljarden dollars heimelijk met tegoeden van klanten.

  • Critici, zoals financieel orakel Nouriel Roubini, voorspelden daarop de volledige ineenstorting van de cryptosector, maar afgaande op de grote opkomst in Antwerpen lijkt de belangstelling voor alles wat met cryptomunten of de digitale verzamelobjecten NFT’s te maken heeft, vooralsnog onaangetast.
  • “Je moet naar het potentieel van crypto op langere termijn bekijken. Er zijn nog tal van innovaties op komst die het gebruik van crypto gaan verbreden”, klonk het zowel in de presentaties als bij de luisteraars in de zaal.
  • Binance was overigens een investeerder in FTX – en dat werd zelfs nog vermeld op een van de getoonde slides in Antwerpen – maar de relaties zijn helemaal verzuurd. Volgens Sam Bankman-Fried, de gevallen stichter van FTX, heeft Binance-voorman Changpeng Zhao de val van FTX in gang gezet, terwijl CZ net beweert dat hij erger had willen voorkomen.

De focus: regulering. De implosie van FTX, en nog andere enkele andere incidenten, leidden tot een roep naar snellere regulering van de cryptosector. Dat was dan ook een groot thema op het Binance-event.

  • Van Krimpen: “Het jaar ervoor gingen de cryptokoersen gewoon omhoog en was er minder interesse vanwege de politici. Maar zoals bij elke grote nieuwswaardige gebeurtenis, gaat er plots veel aandacht naartoe en worden politici gedwongen om ernaar te kijken en er een mening over te vormen.”
  • De debatten gingen onder meer over de komst van MiCA (Markets in Crypto-assets), de op stapel staande Europese regels die cryptobeleggers beter moeten beschermen en frauduleuze constructies zoals witwaspraktijken willen tegengaan.
  • Binance heeft de ambitie om helemaal compliant te zijn met de Europese regelgeving, zei Van Krimpen. Hij wijst er wel op dat er nog veel blinde vlekken zijn, zoals het ontbreken van regels voor NFT’s of stablecoins.
Het community-event van Binance in Antwerpen – foto Business AM

“Crypto mainstream maken”

De paradox: De cryptobeweging ontstond uit een soort verzetsbeweging tegen het traditionele financiële systeem. Overheidstoezicht lijkt helemaal haaks te staan op die oorspronkelijke vrijgevochten filosofie van cryptomunten. Of toch niet?

  • “Allereerst zijn er verschillende munten, projecten en aanhangers in de blockchain-industrie, met verschillende idealen”, nuanceert Van Krimpen. “Wij willen crypto als dienstverlening geven aan zoveel mogelijk mensen, en mainstream maken. Er is geen manier waarop wij een wereldwijde financiële institutie kunnen runnen, zonder samen te werken met regelgevers.”
  • “Daarnaast hebben we het afgelopen jaar wel gezien dat zonder regulering eindgebruikers ook wel eens slachtoffer kunnen worden van het ontbreken ervan. Wij vinden regulering die de eindgebruiker beschermt, belangrijk, zolang daarbij de innovatie in de sector niet geblokkeerd wordt.”
  • Bij het publiek leeft de hoop dat meer regulering tot meer vertrouwen in het cryptosysteem zal leiden, en ultiem tot stijgende koersen. “Dit wordt een scharnierjaar voor crypto”, zegt een ervaren cryptobelegger in de coulissen. “Voorlopig blijven veel grote beleggers langs de zijlijn staan. Maar eens crypto beter gereguleerd is, zullen ze massaal instappen. Van de huidige bear market kan je gebruik maken om je daarop voor te bereiden.”

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.