Uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat de Belgische economie in het laatste kwartaal van 2022 met 0,1 procent is gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is goed nieuws, want er werd een krimp verwacht. Een recessie lijkt daarmee uit te blijven.
Is het gevaar op een Belgische recessie geweken?

Waarom is dit belangrijk?
Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale, een torenhoge inflatie en de opgelopen energieprijzen werd er lange tijd gevreesd dat ons land afstevende op een recessie. Maar dat gevaar lijkt nu te zijn geweken.In het nieuws: Op kwartaalbasis is de Belgische economie gegroeid met 0,1 procent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er sprake van een groei met 1,4 procent.
- Die groei hebben we te danken aan de diensten- en bouwsector.
- In de dienstensector werd een groei met 0,3 procent opgetekend, net zoals het voorgaande kwartaal.
- In de bouwnijverheid was er sprake van een groei met 0,8 procent.
- In de industrie is de groei dan weer afgenomen met 1 procent, nadat er in het derde kwartaal ook al sprake was van een afname.
Meer details: Over het hele jaar 2022 nam het bbp met 3,1 procent toe.
- De toegevoegde waarde steeg licht met 0,3 procent in de industrie.
- In de bouwnijverheid was er sprake van een groei met 0,1 procent.
- In de diensten nam de economische bedrijvigheid met 4,2 procent toe.
Recessiegevaar
Groei: Het gevaar op een recessie lijkt geweken.
- Veel economen vreesden dat de Belgische economie zou krimpen in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar, waardoor er dus sprake zou zijn van een recessie. Zo voorspelde de NBB in december een krimp met 0,1 procent (voor het laatste kwartaal van 2022). Nu is er dus het eerste signaal dat het recessiegevaar is geweken.
- Intussen is ook de inflatie aan het afzwakken en zijn de energieprijzen gedaald (mede dankzij een zachte winter). We kunnen dus voorzichtig positief zijn over wat de toekomst brengen zal.
- De inflatie blijft wel een onzekere factor. Die is aan het afzwakken, maar de kerninflatie – zonder voeding, energie en alcohol – neemt wel nog toe. Die bedroeg in december 7,34 procent, tegenover 7,16 procent in november. In een recent interview waarschuwde ING-econoom Peter Vanden Houte voor de zogenaamde tweede-ronde-effecten.
Intussen in Duitsland
De Duitse economie, de grootste economie van de Europese Unie, is wel lichtjes gekrompen in het vierde kwartaal van 2022.
- Op kwartaalbasis er sprake van een krimp met 0,2 procent.
- Op jaarbasis groeide het Duitse bruto binnenlands product evenwel met 1,1 procent.
- Het is het eerste kwartaal van krimp voor Duitsland. Vooral de consumentenbestedingen vielen terug in vergelijking tot de eerste drie kwartalen, aldus het Duitse statistiekbureau Destatis.
(dv)