Kan ChatGPT de beurs kloppen?

Kan ChatGPT de beurs kloppen?
Trader op de New Yorkse beurs — Foto van ANGELA WEISS/AFP via Getty Images

Wereldwijd zijn mensen volop aan het experimenteren met ChatGPT om na te gaan tot wat de artificiële intelligentie (AI) in staat is. Het persagentschap Bloomberg onderzocht of het geesteskind van OpenAI een ETF kan creëren die de beurs kan kloppen.

Waarom is dit belangrijk?

De introductie van ChatGPT was misschien één van de grootste nieuwsfeiten uit 2022. De artificiële intelligentie zou wel eens voor een revolutie kunnen zorgen in verschillende sectoren, waaronder de financiële sector. In de beurswereld bestaan er overigens al bots die aandelen verhandelen.

In het nieuws: Bloomberg heeft aan ChatGPT verschillende vragen gesteld om te achterhalen of de AI in staat is om de aandelenmarkten te kloppen.

  • Het persagentschap vroeg eerst of de bot een ETF kan creëren die betere rendementen kan realiseren dan Wall Street.
    • ChatGPT reageerde dat het moeilijk is om de financiële markten te kloppen omdat die zeer onvoorspelbaar zijn. “Rendementen uit het verleden geven geen garantie op positieve resultaten in de toekomst”, klonk het.
    • Voorts zei de AI dat je geen ETF kan creëren zonder onder meer een grondige analyse van de markt en de doelstellingen. “Ik heb niet de expertise of de nodige informatie om zoiets te doen”, erkende de bot.
  • Vervolgens vroeg de nieuwssite of ChatGPT een ETF kan ontwerpen die een rendement kan leveren dat niet gecorreleerd is aan de Amerikaanse aandelenmarkten.
    • De AI stelde voor om een portefeuille samen te stellen die bestaat uit obligaties, grondstoffen, vastgoed en alternatieve beleggingen (zoals hefboomfondsen en private equity).
    • “Een verstandige keuze”, reageert Eric Balchunas, ETF-analist bij Bloomberg. “Dit komt rechtstreeks uit het institutionele draaiboek.”
  • Tot slot: Kan AI beter aandelen selecteren dan de mens?
    • Volgens ChatGTP kan AI veel sneller grote hoeveelheden informatie verwerken en patronen herkennen. Maar de bot voegt er wel aan toe dat ook AI fouten kan maken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de informatie onvolledig is.
    • De technologie staat ook nog in haar kinderschoenen. “AI kan het een handige tool zijn om investeringsopportuniteiten te ontdekken, maar het blijft belangrijk om zelf grondige analyses te maken”, klinkt het. “AI is geen wonderoplossing die voor jou de perfecte portefeuille kan samenstellen.”

Beleggen met AI

De situatie vandaag: Er bestaan vandaag al AI-bots die beleggen.

  • Bloomberg haalt de ETF AIEQ (AI Powered Equity ETF) aan als voorbeeld. Die ETF heeft dit jaar al een rendement van 9,9 procent gerealiseerd. Bij de S&P500 Total Return Index bleef de koersstijging tot nu toe beperkt tot 4,7 procent.
    • AIEQ gebruikt een kwantitatief model dat 24/7 draait op het Watson-platform van IBM om elke dag meer dan 6000 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven te beoordelen. Het analyseert onder meer participatiemeldingen, nieuwsberichten, managementprofielen en financiële modellen.
  • Maar: Op lange termijn heeft de ETF wel slechter gepresteerd dan de Amerikaanse beurzen. Sinds de start in 2017 heeft de ETF de beleggers een rendement van ongeveer 41 procent opgeleverd, volgens gegevens van Bloomberg. De S&P500 Total Return Index stond gedurende diezelfde periode garant voor een rendement van ruim 72 procent.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.