Op 3 maart is het zover: dan eindigt na 57 jaar de beurscarrière van Picanol. De Ieperse weefmachinebouwer wordt helemaal opgeslokt door Tessenderlo, de industriële groep van voormalig Manager van het Jaar Luc Tack.
Vlaamse industriekoning Luc Tack haalt Picanol na halve eeuw van de beurs

Waarom is dit belangrijk?
Serieel ondernemer Luc Tack is een jarenlange pleitbezorger van lokale verankering en krachtenbundeling van industriële activiteiten. Met de combinatie Tessenderlo-Picanol hoopt hij een gediversifieerde industriekampioen te kunnen uitbouwen.In het nieuws: De fusie tussen Picanol en Tessenderlo komt nu heel dichtbij. Na een allerlaatste ruiloperatie komt Picanol volledig in handen van Tessenderlo, en verdwijnt de West-Vlaamse industrietrots van de Brusselse beurs.
De details:
- Tessenderlo heeft na de verschillende fasen van het overnamebod in de voorbije maanden inmiddels 99,32 procent van de aandelen Picanol in bezit.
- De overblijvende aandeelhouders van Picanol kunnen nu verplicht worden om hun aandelen te ruilen tegen de eerder aangekondigde biedprijs.
- De finale aanvaardingsperiode voor het ruilbod begint op 13 februari en loopt tot 3 maart om 16.00 uur.
- Een beursnotering voor Picanol heeft dan uiteraard geen zin meer: Euronext zal de notering met beursticker PIC schrappen op 3 maart, na het sluiten van de markt.
Het bredere verhaal: krachtenbundeling. Tessenderlo Group (4.800 werknemers) is een gediversifieerde industriële groep die zich voornamelijk toelegt op landbouw, valorisering van bio-reststoffen en energie en diverse industriële oplossingen. Hoe past Picanol (2.100 werknemers), een bouwer van hoogtechnologische machines voor de textielsector, in dat plaatje?
- “Door de integratie van Picanol als een business unit in het segment Machines & Technologieën, zal Tessenderlo een meer gediversifieerde groep worden, waarbij de respectieve operationele segmenten elk aan hun eigen cycliciteit onderhevig zullen zijn. Dit zou moeten leiden tot stabielere kasstromen”, zo staat in het prospectus.
- En nog: “Door de combinatie van de kasstromen van alle business units kunnen er gemakkelijker overnames en investeringen gerealiseerd worden, door de economische cycli heen, en wordt het makkelijker om een stabiel dividendbeleid te handhaven.”
De vraag voor beleggers: Het uitzicht op stabiele dividenden bij de eengemaakte combinatie Tessenderlo-Picanol zal wellicht veel beleggers aanspreken. Maar sommige beurswatchers wijzen op de (te) grote greep van Luc Tack op het fusiebedrijf. Volgens de recentste telling controleert de ondernemer ruim 73 procent van de aandelen. Dat doet bij sceptici de vraag rijzen of hij niet vroeg of laat na Picanol ook Tessenderlo van de beurs zal willen halen.
(ns)