Het aantal Europese bankiers met een verloning van minstens 1 miljoen euro per jaar is in 2021 gestegen tot een recordniveau. Dat meldt de Europese Bankautoriteit (EBA).
Aantal Europese bankiers dat meer dan 1 miljoen euro per jaar verdient, stijgt naar recordniveau

Waarom is dit belangrijk?
2021 ging gepaard met een hausse op de aandelenmarkt. Daardoor was er een "war for talent" aan de gang in de Europese financiële sector, met hogere vergoedingen voor bankiers als gevolg. Er was nood aan mensen om onder meer toegenomen de tradingactiviteiten en fusies en overnames in goede banden te leiden.In het nieuws: De Europese Unie telde in 2021 welgeteld 1.957 bankiers die jaarlijks minstens 1 miljoen euro verdienen. Dat was een toename met 42 procent tegenover het voorgaande jaar.
- Dat is het hoogste aantal sinds de start van de metingen door de EBA in 2010.
- Volgens de Europese Bankautoriteit was de best betaalde bankier in 2021 afkomstig uit Spanje. Die verdiende toen tussen 14 en 15 miljoen euro.
- Ons land telde twee jaar geleden 19 bankiers met een jaarlijkse verloning van 1 miljoen euro of meer.
- De bonussen maken een groot deel uit van de salarissen van de grootverdieners. Die stegen tot het equivalent van 100,6 procent van het vaste loon, tegenover 86,4 procent een jaar eerder, volgens het gewogen gemiddelde voor alle grootverdieners.
Minder riante verloningen in 2022
Ommekeer op til: Kans is klein dat er in 2022 opnieuw sprake zal zijn van een recordstijging van bankiers die minstens 1 miljoen euro per jaar opstrijken.
- Door de start van de oorlog in Oekraïne doken de aandelenmarkten fors lager en was er sprake van een afname van de economische activiteit (in de Europese Unie). De “war for talent” in de financiële sector is dan ook abrupt tot een einde gekomen. Veel bankiers zagen daardoor hun bonussen in 2022 fors afnemen.
- Ook elders zullen de bankiers tevreden moeten zijn met minder riante verloningen. Experts merkten de voorbije maand bijvoorbeeld op dat de meeste bankiers in New York en Londen in 2022 30 tot 50 procent van hun loon moesten inleveren. In 2021 kenden de lonen en de bonussen in Londen nog de sterkste groei sinds de financiële crisis.
(lb)