Een gesprek tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden heeft wat opgeleverd voor Oekraïne. Nederland zal een Patriot-luchtafweersysteem leveren aan het land in oorlog. Ook Duitsland en de VS zelf beloofden de raketsystemen al.
Oekraïne kan binnenkort ook op Nederlandse Patriot-systemen rekenen om Russische raketten neer te halen

Waarom is dit belangrijk?
Patriot-raketsystemen worden bij de beste luchtafweersystemen ter wereld gerekend. Oekraïne kan de systemen goed gebruiken om Russische raketten neer te halen. Vooral de PAC-3, de modernere update van de systemen, zijn nu broodnodig: dit systeem is bijna het enige dat Kh-22-raketten kan neerhalen. Eén zo'n raket werd door Rusland afgeschoten op een appartementscomplex in Dnipro. Daarbij vielen al 45 doden.In het nieuws: Een Nederlands Patriot-systeem wordt naar Oekraïne verscheept.
- De Nederlandse premier Mark Rutte werkt al een tijdje aan het plan. Hij belde nog met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die eerder ook al eenzelfde systeem leverde. Dinsdag ging Rutte langs op het Witte Huis, waar hij met president Biden sprak. In het gesprek kwamen de wapenleveringen ook aan bod, en Rutte beloofde een Patriot-systeem te gaan leveren.
- Rutte belde ondertussen ook al met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Die was achteraf dankbaar voor de steun vanuit Nederland, zo schreef hij op Twitter: “Dankbaar voor Rutte’s intentie om Oekraïne van een Patriot-luchtafweersysteem te voorzien. Het verbetert ons luchtafweer, beschermt onze steden en mensen van Ruslands raketterreur.”
- De Patriots worden bij de beste luchtafweersystemen ter wereld geplaatst. Nederland, Duitsland en de VS beschikken over de systemen, maar evengoed landen als Taiwan, Japan en Roemenië. Naast de raketsystemen leverde Nederland eerder al onder meer acht PzH-2000-pantserhouwitsers en enkele YPR-765-troepenverplaatsers.
De essentie: Hoe werkt zo’n Patriot-luchtafweersysteem?
- De MIM-104 Patriot werd door het Amerikaanse defensieconcern Raytheon ontwikkeld om de verouderde Hawk-systemen te vervangen. De systemen werden voor het eerst ingezet in de Golfoorlog in 1991, waarbij Irakese Scud-raketten werden onderschept. In 2014 bereikte het Amerikaanse leger een nieuwe mijlpaal. Toen werd een Sukhoi Su-24 van het Syrische leger, dat onderweg was richting Israël, neergeschoten door een Patriot.
- De systemen bestaan uit twee belangrijke componenten. Zo maken ze gebruik van een bijzonder krachtige radar, die inkomende projectielen kan oppikken. Die signalen worden doorgestuurd naar een van de operatoren, die ze op basis van grootte, snelheid, hoogte en andere gegevens kunnen traceren. Hierna wordt geselecteerd welke batterij het projectiel zal beschieten.
- Afhankelijk van welk type Patriot wordt ingezet, kan ook het afgevuurde projectiel verschillen. Elk systeem beschikt over vier lanceercellen, die elk een of vier raketten kunnen afschieten, afhankelijk van de grootte van de raket.
(as)