Drinkwater tot 15 procent duurder dit jaar

We moeten dit jaar meer betalen voor drinkwater. De maatschappijen indexeren de tarieven. De Watergroep, de grootste watermaatschappij van ons land, heeft daarenboven het tariefplan aangepast, waardoor gezinnen dit jaar tot 15 procent meer moeten betalen voor hun waterverbruik.

Waarom is dit belangrijk?

Watermaatschappijen mogen niet plotsklaps de tarieven aanpassen, naast de indexering. Ze hebben daarvoor de goedkeuring nodig van de Waterregulator. Via die weg mogen ze elke zes jaar tariefwijzigingen voorstellen. De toezichthouder heeft intussen het tariefplan voor 2023 tot 2028 van De Watergroep goedgekeurd.

In het nieuws: Het Belang van Limburg meldt dat De Watergroep haar tarief voor drinkwater dit jaar verhoogt. Twee elementen liggen aan de basis van die prijsstijging.

  • Allereerst worden de tarieven geïndexeerd als gevolg van de torenhoge inflatie. De indexering alleen is al goed voor een prijstoename met 10,44 procent. 
  • Daarnaast is er een nieuw tariefplan van kracht sinds begin dit jaar. Daardoor ligt de prijs van een kubieke meter drinkwater dit jaar 4,12 procent hoger. In de daaropvolgende jaren volgt een jaarlijkse tariefstijging van ongeveer 1,5 procent.
  • De Watergroep is voornamelijk actief in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook enkele steden in Oost-Vlaanderen krijgen hun water via Watergroep.

Wat betekent dat voor jou?

Impact: Door die wijzigingen stijgt het basistarief voor water van 1,96 euro naar 2,25 euro, exclusief 6 procent btw. De Watergroep voegt er wel aan toe dat de effectieve impact van de prijsstijgingen afhankelijk is van de gezinssituatie.

  • Voor een gezin van twee of drie personen (jaarlijks waterverbruik van 72 m³) zal de volledige waterfactuur stijgen van 401,28 euro in 2022 tot maximaal 444,36 euro dit jaar. Dat is een toename met 43,08 euro op jaarbasis.
  • Een alleenstaand persoon (jaarlijks waterverbruik van 40 m³) ziet de waterfactuur stijgen van 275,93 euro tot 299,87 euro dit jaar. Dat is een stijging met 23,94 euro op jaarbasis.

En de andere watermaatschappijen? De Tijd laat weten dat ook Pidpa en Farys de tarieven aanpassen.

  • Alain T’Syen, de woordvoerder van Pidpa (regio Antwerpen), zegt in een reactie tegenover de financiële nieuwssite dat de tarieven enkel worden geïndexeerd. Er komt dus geen nieuw tariefplan. Het basistarief stijgt van 1,4616 euro vorig jaar naar 1,6289 euro per kubieke meter in 2023.
  • Farys, de watermaatschappij die voornamelijk verantwoordelijk is voor drinkwater in Oost-Vlaanderen, voert ook een indexering door, waardoor het basistarief oploopt van 2,2791 naar 2,5322 euro per kubieke meter.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.