Betere bescherming voor wie zich borg stelt

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft afgelopen week een wetsvoorstel goedgekeurd dat mensen die zich borg stellen bij een lening beter beschermt. Dankzij die nieuwe wet zullen de borgstellers onder meer beter geïnformeerd worden over de risico’s.


Key takeaways

  • Wanneer een vriend of familielid een lening afsluit bij een bank kan je je borg stellen. In dat geval kan de bank jouw financiën en/of bezittingen aanspreken als de kredietnemer zijn verplichting niet nakomt.
  • Een nieuwe wet moet de borgstellers nu beter beschermen. Zo moeten ze onder meer beter geïnformeerd worden over de risico’s die ze nemen.
  • Voortaan zal er ook een maximaal bedrag vermeld moeten worden bij een borgstelling. Het contract moet ook duidelijk en transparant zijn.

In het nieuws: De plenaire Kamer heeft eind vorige week het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel van Steven Matheï (CD&V), Leentje Grillaert (CD&V), Alain Yzermans (Vooruit), Pierre Jadoul (MR), Ismaël Nuino (Les Engagés).

  • Die wet moet de mensen die zich borg stellen voor een lening of schuld van iemand anders beter beschermen. Ze doen dat bijvoorbeeld omdat die persoon anders geen krediet kan krijgen.
  • “Veel mensen zetten hun handtekening uit liefde of vertrouwen, zonder te weten dat ze zich mogelijk garant stellen voor álle toekomstige schulden”, weet Kamerlid Steven Matheï (CD&V). “Met zo’n drama’s maken we nu komaf.”
  • Volgens Matheï komt het voorstel ook tegemoet aan de bezorgdheid van ondernemers, die vandaag door een gebrek aan zekerheid over de terugbetaling naast een lening grijpen.
  • De nieuwe wet treedt in werking op de eerste dag van de zesde maand na die waarin ze is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Meer info voor wie zich borg stelt

Zoom in: Wat verandert er juist?

  • Om te beginnen, moet de persoon die zich borg stelt beter geïnformeerd worden over de mogelijke gevolgen van een wanbetaling. De bank kan in dat geval namelijk aankloppen bij de borgsteller om de volledige schuld, inclusief kosten zoals interesten, op te eisen. En indien die persoon de schulden niet zomaar kan afbetalen, kan de schuldeiser beslag leggen op de spaarcenten en zelfs de woning.
    • De borgsteller wordt vandaag hoe dan ook al in zeker mate beschermd. Zo wordt er een borgstellingsovereenkomst opgesteld. Daarin staat onder meer voor welk bedrag je borg staat en wanneer de kredietgever de borg kan aanspreken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na twee wanbetalingen.
    • De kredietgever moet bij een wanbetaling eerst de persoon voor wie je borg staat een aangetekende brief sturen om hem in gebreke te stellen. Daarmee wijst hij er de kredietnemer op dat hij de voorwaarden van het kredietcontract niet nakomt. Pas wanneer die persoon een maand na het ontvangen van de aangetekende brief nog niet betaald heeft, kan de kredietgever je als borgsteller aanspreken.
    • Opgelet: Bij een borgstelling teken je soms niet alleen voor één lening, maar ook voor alle toekomstige schulden van die persoon bij de schuldeiser
  • Voorts staat in de nieuwe wet dat de borg in verhouding moet staan tot het inkomen en het vermogen van wie zich borg stelt. Indien dat niet het geval is, kan een rechter dat verlagen.
  • Voortaan zal er ook een maximaal bedrag vermeld moeten worden bij een borgstelling. Het contract moet ook duidelijk en transparant zijn.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.