Britse retail verloor vorig jaar bijna vijftig winkels per dag

De retailhandel heeft in het Verenigd Koninkrijk het voorbije jaar een zware periode doorgemaakt. Een recordaantal winkels heeft tijdens die periode zijn deuren definitief moeten sluiten. Dat is de boodschap van een rapport van het Britse Centre for Retail Research (CRR).

Waarom is dit belangrijk?

Gaan we naar een drastische afslanking van het aantal bakstenen winkels? Het CRR merkt op dat de sector in het VK dit jaar wellicht met een gelijkaardige uitdaging zal worden geconfronteerd.

De essentie: Uit het rapport van het CRR blijkt dat het voorbije jaar in het Verenigd Koninkrijk in totaal 17.145 winkels voorgoed de deuren hebben gesloten. Dat is bijna 50 procent meer dan de 11.449 winkels die twee jaar geleden, tijdens de coronapandemie, hun activiteiten definitief stopten. Volgens de berekeningen trokken vorig jaar elke dag gemiddeld ongeveer 47 winkels voor de laatste keer hun luiken naar beneden.

Nog meer cijfers:

  • De sector zag daarbij ook 151.474 banen verdwijnen. Dat was 43 procent meer dan het jaar voordien. Ook online retailers zagen daarbij een aantal arbeidsplaatsen teloor gaan.
  • Het rapport geeft aan dat er bij 5.509 sluitingen sprake was van een faillissement, terwijl nog eens 11.636 winkels werden stopgezet als onderdeel van een kostenbesparing bij grote winkelketens of onafhankelijke uitbaters die beslisten hun activiteit stop te zetten.
  • Bij de grote ketens – met minstens tien vestigingen – liet het aantal sluitingen echter een daling met 56 procent optekenen tegenover het jaar voordien. Onder invloed van de coronacrisis moesten immers een aantal groepen al een faillissement bekend maken. Vorig jaar verdwenen in het Verenigd Koninkrijk de ketens Joules en McColl’s uit het winkellandschap.
  • Volgens Joshua Bamfield, directeur van het Centre for Retail Research, lijkt rationalisatie bij sluitingen nu vaker de onderliggende oorzaak dan faillissementen. Hij verwacht dat deze trend zich ook dit jaar verder zal doorzetten, maar sluit niet uit dat er alsnog een aantal grote ketens het faillissement zouden aankondigen.
  • Het onderzoek gaf nog aan dat Britse zelfstandigen vorig jaar 11.090 winkels hebben gesloten, terwijl grote retailers 6.055 vestigingen hebben geschrapt.

Enig optimisme voor tweede jaarhelft: Vastgoedadviseur Altus Group schat dat winkeliers en verhuurders vanaf april bijna 1,1 miljard pond zullen moeten betalen voor de bedrijfsbelasting op lege locaties die al drie maanden leegstaan.

  • De adviseur stelde daarbij dat de belastingvrije perioden dringend moeten worden verlengd om rekening te houden met de tijd die nodig is om leegstaande panden opnieuw te verhuren. 
  • Kris Hamer, onderzoeksdirecteur bij het British Retail Consortium, voorspelt dat ook de eerste helft van dit jaar voor de huishoudens en detailhandelaren waarschijnlijk een uitdaging zal zijn. “Door de aanhoudende inflatie lijkt de verkoop te stijgen, maar wij verwachten dalende volumes omdat consumenten hun uitgaven zullen blijven beperken. Er is enige reden voor optimisme in de tweede helft van dit jaar, wanneer naar  verwachting de inflatie zal afnemen en een verbeterend vertrouwen bij de consumenten de omzetgroei waarschijnlijk zal stimuleren.”

(evb)

Meer