Dat 2022 een annus horribilis was voor de cryptowereld, bewijst een recente schatting van zakenblad Forbes. Daaruit blijkt namelijk dat 17 toonaangevende miljardairs uit de sector in 2022 een groot deel (soms zelfs het gros) van hun vermogen hebben zien verdampen.
“Cryptomiljardairs zagen voorbije negen maanden 116 miljard dollar van hun fortuin weggevaagd”

Waarom is dit belangrijk?
De cryptowereld verkeerde dit jaar permanent in crisis. De koersen van de grootste munten kenden een enorme terugval, en verschillende middelgrote cryptobeurzen en -banken werden failliet verklaard nadat bleek dat ze over onvoldoende terugbetalingscapaciteit beschikten. Het groteske fraudeverhaal rond cryptobeurs FTX betekende misschien nog de grootste opdoffer voor de industrie; de naweeën ervan zijn nog altijd voelbaar.In het nieuws: Door de “cryptowinter” verloren topmensen uit de cryptosector sinds maart in totaal 116 miljard dollar, zo schat Forbes, dat vanwege zijn jaarlijkse ranglijst van miljardairs geldt als autoriteit op het vlak van fortuinen van extreem vermogende mensen.
- Die som behelst de opgetelde verliezen van 17 cryptobonzen; 15 ervan verloren daarbij zelfs meer dan de helft van hun fortuin.

- Eén van de grootste verliezen wordt toegeschreven aan Changpeng “CZ” Zhao, chief executive officer van Binance, ’s werelds grootste gecentraliseerde cryptobeurs.
- In maart werd zijn belang van 70 procent in het handelsplatform gewaardeerd op 65 miljard dollar; het zou nu nog 4,5 miljard dollar waard zijn.
SBF, topman Coinbase, Winklevii
Niet verrassend: Onder degenen die zodanig veel verloren dat ze zelfs hun status van miljardair kwijtspeelden, zijn de twee medeoprichters van fraudebeurs FTX.
- Het fortuin van Sam Bankman-Fried (in cryptokringen beter bekend als SBF) en Gary Wang werd in maart werd gewaardeerd op respectievelijk 24 miljard en 5,9 miljard dollar. Op het moment van schrijven is het naar 0 gezakt.
- En de financiële malaise bij de verschillende cryptobeurzen eiste ook een slachtoffer binnen de veteranen van de blockchainindustrie: ook Barry Silbert, oprichter en CEO van Digital Currency Group, zag zijn fortuin namelijk volledig verdampen door een opeenstapeling van leningschulden bij grote partijen.
- Ook de mensen achter NFT-platform OpenSea zijn hun miljardairsstatus kwijt. De wereld van non-fungible tokens, of: digitale plaatjes op de blockchain, krijgt binnen de crypto-industrie wellicht nog de meeste klappen.
Wie er nog de pineut is: Brian Armstrong, topman van het beursgenoteerde handelsplatform Coinbase, zag 4,5 miljard dollar van zijn vermogen verdampen; Chris Larsen, medeoprichter van fintechbedrijf Ripple, moest een verlies van 2,2 miljard dollar noteren.
- De Winklevoss-tweeling, bekend van de rechtszaak tegen Mark Zuckerberg over het oprichten van Facebook, werden in maart dan weer gewaardeerd op 4 miljard dollar, maar zijn nu elk 1,1 miljard dollar waard. De twee zijn co-oprichters van de Bitcoinbeurs Gemini.
“Harde reset”
Dé quote: “We staan nu op het breekpunt in de cryptowereld, waarop iedereen een pauze moet inlassen en zeggen: ‘Oké, we hebben de afgelopen maanden een ton aan economische rijkdom vernietigd zien worden, we moeten dit serieus gaan nemen'”, zo stelt Matt Cohen, oprichter van durfkapitaalfirma Ripple Ventures tegenover Forbes. “Veel blockchaintechnologieën en cryptobedrijven hebben oplossingen gebouwd voor problemen die niet opgelost hoefden te worden, en ik denk dat we nu een harde reset gaan krijgen.”
(mah)