De onverwachte opmars van COVID-19 in China zet alle prognoses over de economische groei weer op losse schroeven. Dat kan gevolgen hebben voor de hele wereldeconomie.
Wat is de huidige COVID-situatie in China?
- De situatie wordt vergeleken met april 2022, toen de wereldstad Shanghai in lockdown ging en de lokale bevolking alarmkreten over de keiharde overheidsaanpak verspreidden via sociale media.
- Het aantal nieuwe besmettingen per dag (meer dan 31.000 afgelopen woensdag) ligt zelfs hoger dan toen (ruim 29.000). Maar tegenover de totale bevolking van 1,4 miljard inwoners blijven die aantallen nog steeds beperkt.
- Een groot verschil lijkt te zijn dat de coronabesmettingen toen vooral in de regio Shanghai geregistreerd werden en nu in ruimere delen van het land. De voorbije dagen zijn de ogen vooral gericht op de hoofdstad Beijing, waar de autoriteiten een harde lockdown invoerden.
Hoe reageert de Chinese overheid?
- Twee weken geleden was er sprake van een versoepeling van het veelbesproken Chinese Zero COVID-beleid, met een 20-puntenplan als basis. Maar door de nieuwe besmettingsgolven dreigen de versoepelingen vertraging op te lopen.
- Het 20-puntenplan eist van de lokale autoriteiten om de centrale orders strikt op te volgen. Maar in de praktijk maakt de ruimere geografische verspreiding van het virus het moeilijker voor Beijing om alles met de vertrouwde top-down benadering te managen.
- Er zijn berichten over erg uiteenlopende toepassingen op lokaal niveau van de nieuwe richtlijnen – met variërende vormen van lockdowns – wat verwarring zaait bij de bevolking.
Wat betekent dit voor de Chinese economie?
- De recente sociale spanningen bij iPhone-bouwer Foxconn, waar besmette werknemers zonder pardon geweerd worden, illustreren hoe het Chinese productie-apparaat aangetast kan worden.
- Het wordt uitkijken in welke mate de “gesloten lussystemen” (closed loop) zoals bij Foxconn in de praktijk zullen functioneren. Daarbij woont het personeel permanent in de fabriek zonder contact met de buitenwereld.
- Het beurshuis Nomura becijferde dat de jongste lockdowns ruim een vijfde van de Chinese economie treffen.
- De denktank Oxford Economics schat in dat de ontwrichting van de Chinese productie uiteindelijk beperkt zal blijven, maar verwacht een grotere impact op de Chinese consumptie. Coronamoeheid en beperkte bewegingsvrijheid kunnen de gezinsbestedingen naar beneden trekken.
- Als de terugval vergelijkbaar wordt met het tweede kwartaal (de Shanghai-schok), dan zal de economische groei van China dit jaar niet op ruim 3 procent uitkomen, maar slechts op 2 tot 2,5 procent, zo geven de voorspellende modellen van Oxford Economics aan. Dat is naar Chinese maatstaven erg laag.
- Economen vrezen dat corona ook volgend jaar nog een groot thema zal zijn in China. Veelzeggend is dat er nu al berichten zijn over een waarschijnlijke schrapping van de F1-race in Shanghai, die voor april 2023 gepland staat.
Wat zijn de gevolgen voor de wereldeconomie?
Problemen voor de Chinese economie, na de VS de grootste ter wereld, sijpelen op verscheidene manieren door naar de rest van de planeet:
- Mocht er weer grote ontwrichtingen zijn van Chinese fabrieken en havens zoals in april, kan dat de leveringen van materialen, machines en onderdelen vertragen richting Europa en elders.
- Een lagere Chinese vraag is uiteraard ook slecht nieuws voor buitenlandse merken, bijvoorbeeld de grote Europese autobouwers.
- Maar er is ook goed nieuws: een lagere Chinese vraag leidt tot lagere olieprijzen, wat Europa in de huidige energiecrisis goed zou uitkomen.
(lb)