Hoewel Europees embargo op Russische olie binnen twee weken begint, koopt Noord-Europa nu al 90 procent minder

Hoewel Europees embargo op Russische olie binnen twee weken begint, koopt Noord-Europa nu al 90 procent minder
De Russische dictator Vladimir Poetin en een schip aan de haven van Rotterdam. (Dean Mouhtaropoulos/SERGEI BOBYLYOV/SPUTNIK/AFP via Getty Images)

De Europese Unie (EU) voert vanaf 5 december een embargo op Russische olie in. Maar voor Noord-Europa, voor de oorlog in Oekraïne een belangrijke afnemer, zal dat niet veel meer uitmaken.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, is Europa koortsachtig op zoek naar manieren om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen af te bouwen. Een embargo op ruwe olie is een van de drukmiddelen die Europese politici naar voren hebben geschoven om Poetins oorlogsinspanningen te dwarsbomen.

De essentie: De voorbije vier weken exporteerde Rusland slechts 95.000 vaten olie per dag naar de haven van Rotterdam, blijkt uit data die door Bloomberg werd verzameld. 

  • Voor de oorlog begon, werden elke dag zo’n 1,2 miljoen vaten olie naar de Noord-Europese havens verscheept. 
  • De import nam vanaf eind maart echter een forse duik. Sindsdien zijn nooit meer dan 800.000 vaten per dag verscheept.
  • Havens in onder andere het Verenigd Koninkrijk (VK), Litouwen, Zweden, Frankrijk en Duitsland stopten de maanden erop stuk voor stuk met de import van Russische olie
  • De haven van Rotterdam is sinds oktober de enige haven in Noord-Europa die überhaupt nog leveringen van Russische olie ontvangt. De hoeveelheid is de jongste weken echter geslonken tot het laagste punt sinds de oorlog begon.

Belangrijk: Terwijl Noord-Europa steeds minder Russische olie koopt, kan het Middellandse Zeegebied maar niet genoeg krijgen.

  • Voor de oorlog importeerden de landen rond de Middellandse Zee samen zo’n half miljoen vaten per dag. Sinds maart schommelt de hoeveelheid echter rond de 700.000.
  • Italië importeert al sinds juli dagelijks zo’n 300.000 vaten, tegenover een verwaarloosbare hoeveelheid in januari. Ook de hoeveelheid die Turkije binnenhaalt steeg nadat de invasie begon.
  • Ook in het Zwarte Zeegebied is een vermindering merkbaar, hoewel daarbij een kanttekening moet gemaakt worden. Roemenië importeert bijna geen Russische olie meer, terwijl Bulgarije al sinds het begin van de oorlog juist meer koopt dan ervoor.
  • Intussen wordt een grote hoeveelheid olie die oorspronkelijk voor Europese havens was bestemd, naar Azië verscheept. Vooral India zou momenteel gebruikmaken van de situatie, meldt Bloomberg

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.