In september volgend jaar loopt het mandaat van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO af, en mag het bondgenootschap op zoek naar een nieuwe baas. Wie zijn de kandidaten?
Wie wordt de volgende NAVO-baas? Een Belg is, ondanks de geschiedenis, niet echt realistisch
Waarom is dit belangrijk?
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie werd in 1949 geboren als militair bondgenootschap tussen tien Europese landen en de twee Noord-Amerikaanse naties, de Verenigde Staten en Canada. Later sloten verschillende andere West-Europese landen aan, en na de val van het IJzeren Gordijn werden ook enkele Oost-Europese landen lid. Vandaag telt de NAVO 30 leden, verwacht wordt dat Finland en Zweden ook snel zullen toetreden.De situatie: Het mandaat van Stoltenberg liep eigenlijk tot september 2022, maar daar stak de Russische invasie van Oekraïne een stokje voor. De oorlog boorde de Noor zelfs een andere topjob door de neus.
- Stoltenberg, in het verleden premier van Noorwegen, werd op 1 oktober 2014 het nieuw hoofd van de NAVO. Nu, acht jaar later, vond hij het welletjes. Bij de Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen en het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld, stapte gouverneur Øystein Olsen o
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.