Nooit eerder kochten zoveel Belgen een huis in Spanje als dit jaar. De door de coronacrisis begraven dromen kunnen eindelijk worden gerealiseerd.
In het nieuws: Een indrukwekkend aantal Belgen heeft dit jaar een huis in Spanje gekocht.
- Volgens cijfers van Spaanse registratiekantoren, verzameld door Azull, de leider op de Spaanse vastgoedmarkt, lijkt 2022 een uitzonderlijk jaar te worden.
De cijfers: De kans is groot dat het record uit 2018 verpulverd zal worden.
- In de eerste negen maanden van 2022 hebben 3.485 Belgen een Spaanse woning gekocht. Zij zijn vooral geïnteresseerd in nieuwe gebouwen op de Canarische Eilanden en in Murcia.
- Volgens schattingen van Azull zullen 4.650 Belgen tegen het einde van het jaar de trotse eigenaar van Spaans vastgoed zijn.
- Het record van 4.100, gezet in 2018, zal dus naar alle waarschijnlijkheid sneuvelen.
Einde coronacrisis
De uitleg: We moeten niet ver zoeken voor een verklaring voor die plotse toename: de coronacrisis.
- Het is toch wel een opvallende tendens: net nu de torenhoge energieprijzen en de inflatie aan de koopkracht van Belgen knibbelt, kopen ze meer vastgoed in het zuiderse land. Volgens de CEO van Azull is deze hernieuwde belangstelling voor Spanje echter vooral te danken aan het einde van de coronapandemie.
- “De afgelopen drie jaar hebben we duidelijk een dieptepunt meegemaakt door de gezondheidscrisis. We merken dat veel Belgen gedurende die periode hun vastgoeddroom hebben opgeborgen. Nu de coronacrisis voorbij is, willen ze die droom realiseren“, legt Marleen De Vijt uit. “We hebben ook gemerkt dat een verblijf in de zon nog steeds erg populair is. Of de economische situatie nu ingewikkelder is of niet: degenen die geld opzij hebben gezet gaan door met hun project. Een huis in Spanje koop je niet voor de opbrengst, maar in de eerste plaats om ervan te genieten of om je geliefden ervan te laten genieten.”
Opgemerkt: De prijzen stabiliseren.
- Azull verwacht dat de verkoop de komende maanden zal alvorens te stabiliseren. “We merken ook dat de prijzen niet meer zo snel stijgen en geleidelijk aan beginnen te stabiliseren”, aldus De Vlijt.
- “Met andere woorden, de rust keert terug op de markt”, concludeert ze.
(ns)