Ondanks een stijgende rente en koopkrachtcrisis valt Spaans vastgoed nog altijd in de smaak van de Belgen

Stijgende energieprijzen en hoge rentes op woonleningen houden de Belgen niet tegen om vastgoed in Spanje te kopen. “Door de hoge energieprijzen zien we dat er nu klanten zijn die een Spaanse woning willen kopen omdat ze in dat land minder geld moeten spenderen aan de verwarming van hun woning”, merkt Carl Vorsselmans van Nieuwbouw in Spanje op.

Uit cijfers van het economische observatorium van de Spaanse provincie Alicante blijkt dat er in het tweede trimester van dit jaar 805 Belgen een woning in die regio hebben gekocht. Dat zijn er 341 meer dan tijdens dezelfde periode in 2021.

Opvallende toename

Dat is een opvallende toename, nu de energieprijzen en rentes hoge toppen scheren. “Het gaat voornamelijk over nieuwbouw, waarvan de verkoopovereenkomsten al een tijdje geleden zijn afgesloten. Die transacties worden pas in de statistieken opgenomen als de authentieke akte wordt ondertekend. Dat gebeurt bij de oplevering”, verduidelijkt Vorsselmans in een reactie tegenover onze redactie. “De cijfers geven dus een ietwat vertekend beeld.”

Vorsselmans voegt er wel aan toe dat in de huidige situatie een nieuw type klant is ontstaan. “Door de gestegen energiekosten staan meer mensen open om een tweede woning in het zuiderse land te kopen. Zo kunnen ze besparen op de verwarmingskosten”, klinkt het. “Daarenboven is het simpelweg goedkoper leven in Spanje, wat er dus voor zorgt dat mensen hun koopkracht zien toenemen wanneer ze in Spanje verblijven.”

Vrees voor nog hogere rentes

Uit de jongste Vastgoedbarometer van de notarissenfederatie Fednot blijkt dat de oplopende rentes momenteel de stijgende vastgoedprijzen in ons land geen halt toeroepen. Dat komt voornamelijk omdat mensen nu nog snel een woonlening afsluiten uit vrees dat de rentes verder zullen stijgen. Vorsselmans komt tot een soortgelijke vaststelling als hij naar de verkoop van tweede woningen in Spanje kijkt. “Historisch gezien, ligt de rente nog laag. De onzekerheid over hoe die verder zal evolueren, doet nu veel mensen overstag gaan”, aldus de vastgoedmakelaar.

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het zeker niet uitgesloten dat de rente op woonleningen nog verder zal stijgen. Begin dit jaar kwam de rente voor een hypothecair krediet met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de aankoopwaarde van de woning) hoger dan 80 procent uit op zo’n 1,8 procent, leert de rentebarometer van Immotheker. Vandaag is dat al 3,41 procent.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.