“Ik was in shock, op mijn eerste dag terug.” Hilde Crevits (cd&v) krijgt niet meteen veel cadeaus bij haar terugkeer. Want uitgerekend op het dossier waar haar voorganger Wouter Beke (cd&v) ontslag moest nemen, de controle van de Vlaamse overheid op de kindercrèches, en hoe die fout liep, kwam de Vlaamse regering gisteren alweer erg fel onder vuur.
Een fel debat in het Vlaams Parlement meteen bij de comeback van Crevits

Waarom is dit belangrijk?
Twee nieuwe verhalen van kinderopvang die compleet fout liep, met kinderen die met ducttape werden vastgebonden in ‘Mippie en Moppie’ in Keerbergen en kinderen die door de begeleider werden geslagen en zelf gebeten in het (B)engeltje in Oudenaarde, zorgden voor grote opschudding.Daarbij toonde bevoegd minister Crevits (cd&v) zich alvast fel empathisch, bij een heleboel verontwaardigde reacties uit het Vlaams Parlement: “Ik kan niet anders dan zeggen: jullie emoties zijn de mijne.” En meer: “Dit ondermijnt het vertrouwen in de overheid.”
Meteen dringt zich zo één vraag op: wanneer zal men vanuit die overheid, meer bepaald het controlerend orgaan, het Agentschap Opgroeien, conclusies trekken. Toen Beke al maanden eerder moest gaan, redde de topvrouw Katrien Verhegge, van cd&v-signatuur, haar vel. Ze kreeg twee crisismanagers naast zich, als “oplossing”.
De essentie: Een switch aan de top dringt zich op, bij het Agentschap Opgroeien.
- Maar die ingreep lijkt niet meer te volstaan voor de administrateur-generaal van die dienst. Want de twee coalitiepartners van Crevits, N-VA en Open Vld, vroegen gisteren openlijk haar ontslag. Parlementsleden Freya Saeys (Open Vld) en Koen Daniëls (N-VA) volgden elk de onderzoekscommissie na de dood van een baby in een andere crèche, en toonden zich gisteren zeer kritisch.
- “Hoe zeker zijn we dat we hier volgende week of de week nadien niet opnieuw staan met vragen en krantenartikelen over kinderopvanginitiatieven waar iets van geweten was, en waar nu pas wordt ingegrepen?”, stelde Daniëls.
- “Verhegge is verantwoordelijk voor de opvolging en de handhaving in de kinderopvang. Ze bleef aan, maar ze kreeg wel twee crisismanagers. Wel, minister, ik denk dat het toch zeer duidelijk is dat deze maatregel geen zoden aan de dijk heeft gebracht. Integendeel, het vertrouwen is nog meer afgebrokkeld”, voegde Saeys toe.
- Bij Crevits werd erop gewezen dat de evaluatie van Verhegge eind dit jaar eraan komt. De kans dat ze het dan overleeft, lijkt bijzonder klein. Te meer omdat er volgens verschillende Parlementsleden mogelijks nog meer gruwelverhalen dreigen uit te komen: zij hebben in hun job als Parlementslid bij de Onderzoekscommissie de dossiers gezien, en opgemerkt dat er wel nog wat probleemcrèches zijn. En een aantal zijn nog open.
De reacties: De oppositie was dan ook bijzonder fel in het debat:
- De aanpak lag onder vuur: “Ik mis urgentie. Het gaat hier over de veiligheid van onze kleinste kinderen. Echt waar, ik vraag me echt af hoe het er dan bij Kind en Gezin aan toegaat. Het resultaat van de onderzoekscommissie was toch meer dan zomaar een lijstje met aanbevelingen. Dat was het zoveelste signaal dat het fout zat, de zoveelste rode kaart”, zo stelde Hannes Anaf (Vooruit).
- Meteen werd ook het beleid ten gronde aangevallen, langs links: er is volgens hen te weinig geld: “Is deze Vlaamse overheid van plan om eindelijk, na jaren van vragen, deftig te investeren in de sector van de kinderopvang om eindelijk te zorgen voor kwaliteit overal in de kinderopvang in Vlaanderen?”, vroeg Lise Vandecasteele (PVDA).
- Ultiem ondergraaft dat het vertrouwen: “U moet nu maar ouder zijn die met een bang hart het kindje nog gaat afzetten in de opvang. Want alle vertrouwen is weg, minister”, zo zei Ilse Malfroot (Vlaams Belang).
- “Het onveiligheidsrisico in de kinderopvang is vandaag veel omvangrijker dan ooit. Kinderbegeleiders staan onder zo’n gigantische druk dat ongelukken snel gebeurd zijn”, zo sneerde Elisabeth Meuleman (Groen).