Het regent voorspellingen over harde economische tijden die op til zijn voor de Verenigde Staten en bij uitbreiding de rest van de wereldeconomie. Maar een belangrijk wiskundig model heeft een heel andere prognose: mooie economische groei.
Is de vrees voor een Amerikaanse recessie overroepen?

Waarom is dit belangrijk?
Mocht bevestigd worden dat de financiële markten de kans op een VS-recessie overschatten, dan zijn beursgenoteerde aandelen momenteel ondergewaardeerd.Het gaat om GDPNow, het voorspellende model voor het bruto binnenlands product (bbp, of gdp in het Engels) van de Atlanta Fed, een tak van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Dat schat de economische groei in de VS op basis van de recentst binnengelopen data.
- Volgens de jongste update van gisteren wordt de economische groei in het vierde kwartaal op 4,4 procent ingeschat. En wat meer is: de groeivooruitzichten worden recentelijk steevast opwaarts bijgesteld.
- Als een ritme van circa 4 procent zich doorzet in 2023, is er van een recessie helemaal geen sprake. Je zou zelfs van een ideaal scenario kunnen spreken: een economie die aan een sneller tempo groeit dan haar historisch gemiddelde (ruim 3 procent per jaar).
- De prognose van GDPNow gaat in tegen de veel somberder vooruitzichten van economen, die nauwelijks groei verwachten. Sommige denken zelfs dat de Amerikaanse economie al in krimpmodus is.
- Wat in elk geval vaststaat: iemand heeft ongelijk. Hetzij het wiskundig model, hetzij de economenconsensus.

Hoopgevende signalen
Er zijn nog meer signalen die de kans op een “zachte landing” na de inflatieschok plausibel maken:
- De Amerikaanse inflatie bedroeg in oktober 7,7 procent. Dat was minder dan verwacht. De regering-Biden hoopt uiteraard dat dit de voorbode is van een verdere afkoeling van de prijsstijgingen.
- De arbeidsmarkt in de VS blijft sterk presteren, met een toename van het aantal vacatures.
- De winkelverkopen in de VS stegen in oktober met 1,3 procent tegenover een maand eerder, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde overheidsdata.
- Dat is de grootste sprong sinds februari en meer dan de 1 procent groei die economen verwacht hadden.
- In september was er nog sprake van nulgroei.
- Zelfs als je het effect van de inflatie wegfiltert, blijkt dat de Amerikaanse consumenten weer meer spenderen.
Voorlopige conclusie
Welke richting de Amerikaanse economie uitgaat, blijft voer voor debat. Maar het doemscenario (stagflatie) is geen absolute zekerheid. Ook het droomscenario – hoge groei met relatief beperkte inflatie – behoort tot de mogelijkheden.
(lb)