In Parijs kan voortaan ook de allerlaatste reis duurzaam worden afgelegd

In Parijs kan voortaan ook bij de allerlaatste reis, naar het kerkhof of het crematorium, met voor een oplossing met een beperkte ecologische voetafdruk worden geopteerd. Dat is te danken aan een initiatief dat door de begrafenisonderneming ‘Le Ciel & La Terre’ is voorgesteld.

Het bedrijf biedt immers de mogelijkheid om de kist met het lichaam van de overledene met de Corbicyclette, een bijzonder type bakfiets, naar zijn laatste bestemming te voeren.

Regelgeving

“Met behulp van de Corbicyclette kunnen de overledenen en hun naasten ervoor zorgen dat de ecologische impact van de begrafenis sterk wordt gereduceerd”, merkt Isabelle Plumereau, oprichtster van ‘Le Ciel & La Terre’, op.

“Daarnaast wil het bedrijf ook inpikken op de veranderingen in de regelgeving in de Franse hoofdstad, die gemotoriseerde voertuigen zoveel mogelijk uit het stadscentrum wil weren en een fietsvriendelijke omgeving wil creëren. De Corbicyclette is een zachte mobiliteitsoptie die geen geluidsoverlast genereert en evenmin tot een uitstoot van schadelijke dampen en broeikasgassen aanleiding geeft.”

De Corbicyclette, een productie van het atelier Carapate-Design in Nantes, heeft een elektrische trapondersteuning, waardoor voldoende kracht kan worden ontwikkeld om ook steile hellingen te overwinnen.

Plumereau wijst erop dat de Corbicyclette met zijn gematigde snelheid bijzonder geschikt is voor de traditionele begrafenisstoet, waarbij familie en nabestaanden de overledene te voet naar zijn laatste rustplaats begeleiden. De Corixcyclette weegt 180 kilogram en heeft een laadvermogen van 200 kilogram. Het vervoermiddel kan een maximale snelheid halen van 25 kilometer per uur.

Duurzaamheid

Plumereau voegt eraan toe een grotere duurzaamheid in de begrafenisindustrie te willen promoten. Bij activiteiten zoals begrafenissen en crematies moet immers met een aanzienlijke ecologische voetafdruk rekening worden gehouden.

De chemische producten die worden gebruikt om het lichaam van de overledene te balsemen, hebben op het leefmilieu een schadelijke impact. Deze stoffen dreigen na de teraardebestelling van de aflijvige in de bodem terecht te komen.

Bij crematies komen bovendien schadelijke gassen zoals kwik vrij. Het proces zelf gebruikt aardgas en duurt ongeveer drie uur. In de Verenigde Staten bedroeg de uitstoot van koolstofdioxide door crematies twee jaar geleden meer dan 360.000 ton. Daarnaast moet ook nog de uitstoot worden berekend van de productie van de doodskist.

Jaarlijks moeten wereldwijd ongeveer 55,4 miljoen overlijdens worden gemeld. Dat zegt de World Health Organisation, gebaseerd op cijfers van drie jaar geleden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.