Utrecht is de meest fietsvriendelijke stad van de wereld

Utrecht is de meest fietsvriendelijke stad van de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Europese verzekeringsplatform Luko, gebaseerd op een analyse van negentig steden in de hele wereld. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat vooral in Europa, met vooral een concentratie in Nederland en Duitsland, de meest fietsvriendelijke steden kunnen worden teruggevonden.

Utrecht wordt in de rangschikking van Luko gevolgd door Münster, Antwerpen, Kopenhagen en Amsterdam. Negen van de tien kopposities worden door Europese steden ingenomen. Alleen China kan die Europese hegemonie nog enigszins doorbreken. De andere steden in de top tien zijn immers Malmö, Bern, Bremen en Hannover.

Grote voorsprong

Utrecht haalde in het rapport van Luko een score van 77,84 procent. Daarmee heeft de Nederlandse studentenstad een grote voorsprong op de concurrentie. Vastgesteld werd onder meer dat in Utrecht 51 procent van de bevolking zich met de fiets verplaatst. Dat is het hoogste niveau van de hele wereld. In Antwerpen rijdt 28,9 procent van de bevolking geregeld met de fiets.

“Daarnaast bleek dat de Nederlandse stad ook een groot aantal dagen met fietsvriendelijke weersomstandigheden – zonder zware regens of andere extreme weergebeurtenissen – telt”, stippen de onderzoekers nog aan.

“Bovendien beschikt Utrecht, een stad met meer dan 360.000 inwoners, over een kwalitatief hoogstaande fietsinfrastructuur, gekoppeld aan een positief investeringsklimaat. Al deze omstandigheden maken het gebruik van de fiets aantrekkelijk.”

Johannesburg

Door de grote fietsdrukte worden in Utrecht echter ook een relatief groot aantal gevaarlijke situaties gecreëerd. Berekend werd dat bij verkeersongevallen per honderdduizend betrokken fietsers 1,94 overlijdens moeten worden vastgesteld. Het grote aantal fietsen weerspiegelt zich bovendien ook in de stedelijke criminaliteit. Per honderdduizend inwoners moeten immers 78,99 eigenaars een diefstal van hun rijwiel melden.

Ondanks deze relatief hoge cijfers is Utrecht voor fietsers lang niet de gevaarlijkste stad in de wereld. Die ranglijst wordt aangevoerd door de Zuid-Afrikaanse metropool Johannesburg, waar per honderdduizend fietsers 7,43 overlijdens moeten worden gemeld. In Johannesburg maakt nochtans amper 0,2 procent van de bevolking van de fiets gebruikt.

Ook op het gebied van fietsdiefstallen is Utrecht zeker geen wereldwijd lijstaanvoerder. Die categorie wordt aangevoerd door Singapore. In de Aziatische stadstaat moeten per honderdduizend inwoners immers 100 fietsdiefstallen worden gemeld. Ook hier moet worden vastgesteld dat slechts 1 procent van de bevolking te kennen geeft zich regelmatig met de fiets te verplaatsen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20