De Amerikaanse regering heeft vrijdag een wetpakket goedgekeurd dat de Chinese computerchip-industrie een serieuze klap toebrengt.
Het zal vanaf nu verboden zijn voor Amerikaanse firma’s om geavanceerde computerchiptechnologie te verkopen aan China. Het gaat onder andere om chips die gebruikt worden voor supercomputers en voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Ook bedrijven buiten de VS die Amerikaanse apparatuur gebruiken om chips te produceren, mogen niet meer aan China verkopen.
Het nieuws werd vrijdag bekendgemaakt door Alan Estevez, ondersecretaris van de Department of Commerce, ofwel het ministerie van Economische Zaken van de VS. Daarbij verklaarde hij dat de VS er alles aan zal doen om te voorkomen dat China “gevoelige technologieën met militaire toepassingen” zal verkrijgen. “De dreigingsomgeving verandert voortdurend en we passen ons beleid vandaag aan om ervoor te zorgen dat we de uitdagingen aangaan”, zei hij vrijdag in een verklaring aan journalisten.
Diepgaande maatregelen
Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten maatregelen nemen om de Chinese chipindustrie aan te vallen. In september werd nog bekendgemaakt dat Amerikaanse technologiebedrijven die overheidsfinanciering ontvangen, de komende tien jaar geen fabrieken voor geavanceerde technologieën in China mogen bouwen. Daarvoor werden individuele bedrijven al afgestraft: zo werd in 2019 al sterk beperkt welke technologie Amerikaanse firma’s mochten verkopen aan het Chinese techbedrijf Huawei.
Maar deze nieuwe maatregelen zijn veel diepgaander. De VS betrekken nu ook andere landen bij de campagne om de Chinese chipindustrie tegen te werken. Bovendien wil de Amerikaanse regering nu ook dat andere overheden meedoen en zelf restricties zullen invoeren.
Schot in eigen voet?
Maar de tactiek zou ook wel eens slecht kunnen aflopen voor de VS zelf. Dat de Amerikaanse regering andere landen oproept om hetzelfde te doen, toont volgens verschillende niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen, die met de BBC spraken, immers aan dat Amerikaanse bedrijven afgestraft zouden kunnen worden door de beperkingen. Als enkel de VS die invoert, zal China simpelweg elders technologie aanschaffen.
Ook de industrie zelf reageert op de nieuwe regelgeving. De Semiconductor Industry Association, die de chipfabrikanten binnen de VS vertegenwoordigt, heeft er bij de regering alvast op aangedrongen dat de regels “op een gerichte manier” worden toegepast. Ook wil het, net als de regering zelf, dat andere landen meespelen, om “het speelveld gelijk te trekken”, meldt nieuwsdienst Reuters.
(evb)