Economen waarschuwen: Duitsland kan te maken krijgen met “permanent verlies van welvaart”

De Duitse economie zou in 2023 in het slechtste geval met maar liefst 7,9 procent kunnen slinken. Dat werd door een aantal vooraanstaande economische instituten uit het land in een rapport voorspeld.

In het rapport staat te lezen dat Duitsland zwaar in de problemen zou kunnen komen indien het te kampen krijgt met een strengere winter dan gewoonlijk. De angst bestaat dan dat consumenten niet in staat zullen zijn om hun gasconsumptie voldoende te verminderen, waardoor de kans op een tekort zou toenemen. 

Dat ondanks het feit dat de Duitse gasvoorraad intussen al voor meer dan 90 procent is gevuld. Klaus Müller, voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse regelgever rond elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen, zei in augustus dat een gasvoorraad van 95 procent genoeg zou zijn om het land slechts tweeënhalve maand lang te voorzien van stroom en verwarming. 

Doemscenario

Een daling van 7,9 procent is wel het slechtst mogelijke scenario. Als de winter niet uitzonderlijk koud is, voorspellen de economen in het rapport dat Duitsland wel nog altijd in een recessie terecht zal komen, maar dat het bbp slechts met 0,4 procent zal afnemen. Het jaar erop zou de economie dan terug beginnen groeien.

Toch is het risico volgens de onderzoekers reëel. Rusland levert immers al een aantal maanden lang minder aardgas aan Duitsland en de angst bestaat nu dat de leveringen zelfs volledig zullen worden stopgezet. Daar komt nog eens bovenop dat de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen deze week gesaboteerd werden. 

Het is echter nog niet duidelijk wie daar verantwoordelijk voor is, maar zowel Rusland als het Westen beschuldigen elkaar. Wat wel duidelijk is, is dat het geen goed nieuws is voor de bevoorrading naar Duitsland. Voor de oorlog importeerde het land meer dan de helft van zijn aardgas uit Rusland.

“Permanent verlies van welvaart”

Nadat het nieuws bekend werd gemaakt, stegen de gasprijzen in Europa terug even, met zo’n 10 procent. Intussen lijkt die stijging echter terug te zijn afgenomen, maar prijzen blijven nog altijd dubbel zo hoog als tijdens dezelfde periode een jaar terug. Door die hoge gasprijzen zien veel Duitse bedrijven zich genoodzaakt om de productie terug te schalen of zelfs volledig stop te zetten. Ook de Duitse consument behoedt zich al voor een behoorlijke stijging van de energiefacturen. 

Volgens het rapport zal die situatie nog een tijdje lang aanhouden. Hoewel het land niet volledig zonder gas zal komen te zitten, zal het aanbod “extreem strak” blijven en zullen prijzen nog lang hoog blijven. Volgens berichtgeving van Financial Times betekent dit dat Duitsland te kampen zal krijgen met een “permanent verlies van welvaart”.

Het rapport is het resultaat van een samenwerking tussen onder andere het Bondsministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, het Instituut voor Economisch Onderzoek (Ifo) en het Oostenrijks Instituut voor Economisch Onderzoek (Wifo). 

Inflatie hoogste sinds Tweede Wereldoorlog

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in september intussen harder gestegen dan in augustus, en ook sterker dan voorzien. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis stegen de prijzen in september met 10,0 procent, na een stijging met 7,9 procent in augustus. Het gaat zo om het hoogste inflatiecijfer sinds de Tweede Wereldoorlog.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.