Het Franse energiebedrijf TotalEnergies zet meer vaart achter het verbreken van de banden met Rusland, zo kondigde CEO Patrick Pouyanné gisteren aan. Het bedrijf voert de investeringen waarmee het uiteindelijk de gasleveringen uit dat land kan vervangen, op.
Topman TotalEnergies zegt dat Franse energiereus “geen toekomst heeft met Rusland”; heeft nog steeds banden met Moskou niet volledig verbroken

Waarom is dit belangrijk?
In tegenstelling tot rivalen BP, Shell en Equinor, die na de Russische inval in Oekraïne de aftocht hebben geblazen, heeft Total nog verschillende belangen in Rusland. Zo ontvangt het nog steeds dividenden uit investeringen in Rusland, en exporteert het vloeibaar aardgas (LNG) uit het immense land naar Europa.Topman Pouyanné stelde woensdag dat Total de komende drie jaar zijn netto-investeringen in verschillende energieprojecten zal verhogen, als onderdeel van een groeiplan dat zakelijke belangen in Rusland uitsluit. Hierover bericht de Britse zakenkrant Financial Times. Pouyanné zei letterlijk dat het bedrijf “geen toekomst heeft met Rusland”.
De totale investeringsuitgaven zullen tot 2025 toenemen tot maximaal 18 miljard dollar per jaar, terwijl eerder een bedrag tussen de 13 en 16 miljard dollar werd beoogd, aldus Total. De Franse energiereus zegt, naast de uitgaven voor olie en gas, ook de investeringen in hernieuwbare energie aanzienlijk te zullen opdrijven.
“Bloedgeld”
Total had tot hiertoe gezegd dat het dit jaar alle nieuwe Russische investeringen zal stopzetten en de aankoop van olie uit het land zal afbouwen. Maar Pouyanné, te gast op een beleggersdag op de New Yorkse beurs, beklemtoonde dat het concern zijn contracten alleen kan verbreken als Europa specifieke sancties oplegt.
Hij voegde eraan toe dat Total nog steeds dividenden ontvangt van een belang van 19 procent in de onafhankelijke Russische gasproducent Novatek, en van een belang van 20 procent in Yamal LNG, een Siberisch LNG-project, maar suggereerde dat deze binnenkort zouden kunnen aflopen.
Maar: “Het is niet gemakkelijk om cash te ontvangen. De financiële circuits tussen Rusland en de rest van de wereld worden ingewikkeld voor westerse bedrijven. Dus, om transparant te zijn: ja, we hebben dit jaar iets ontvangen, maar ik zie maand na maand enige complexiteit”, zei Pouyanné op de beleggersdag.
De dividenden zijn door Oekraïne bekritiseerd als “bloedgeld”. Twee adviseurs van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy hebben Total schriftelijk verzocht de dividenden af te wijzen of de middelen te besteden aan de Oekraïense wederopbouw, zo meldde de Wall Street Journal in september.
Total keert 2,6 miljard euro uit aan aandeelhouders
Het Franse bedrijf heeft, net als zijn branchegenoten, geprofiteerd van de stijgende grondstoffenprijzen en geld opzijgezet voor grotere uitkeringen aan zijn aandeelhouders.
Zo steeg de winst van de Franse giga-onderneming in het tweede kwartaal tot 5,7 miljard dollar, een ruime verdubbeling tegenover vorig jaar. “We zijn vandaag als bedrijf veel winstgevender dan tien jaar geleden”, klinkt het in een persbericht.
Investeerders in Total krijgen dit jaar een extra speciaal dividend van 1 euro per aandeel, wat neerkomt op 2,6 miljard euro, bovenop de reguliere kwartaalbetalingen en een plan om aandelen in te kopen, zo schrijft de FT.
Zo’n uitkering is wat wrang op een moment dat in veel, door de energiecrisis getroffen landen het debat over de overwinsten van energiebedrijven woedt.
Alternatief voor Russisch gas: LNG uit, onder andere, Qatar
Europa zoekt overigens nog steeds naar alternatieven voor Russisch gas. Volgens een rapport van onderzoeksplatform BloombergNEF (BNEF) zal het Oude Continent deze winter echter tot 40 procent meer vloeibaar aardgas (LNG) kunnen importeren dan het voorbije jaar. Die grote aankoop van LNG zou zelfs voldoende zijn om een (mogelijke) volledige stopzetting van de Russische pijpleidingen vanaf 1 oktober in te dekken.
Total heeft alvast zijn investeringen in drijvende LNG-installaties opgevoerd. Daarnaast heeft het concern omvangrijke langetermijncontracten gesloten met landen als Qatar om de diversificatie te bestendigen.
Het bedrijf stipte aan dat tegen 2027 een hogere productie van LNG-installaties in zowel Qatar als de VS het mogelijk zou maken om zijn Russische aanvoer volledig te vervangen, aangezien het streeft naar een verhoging van de LNG-productie met 40 procent tegen 2030.
(ns)