“Russians go boom”: VS sturen 18 extra HIMARS-raketsystemen naar Oekraïne

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie voor Defensie, heeft woensdag bekendgemaakt voor nog eens één miljard dollar aan wapens en munitie naar Oekraïne te sturen. Het belangrijkste aspect van de wapenlevering is ongetwijfeld de levering van 18 extra HIMARS-raketsystemen. Deze bewezen hun nut al in de strijd, door onder meer belangrijke infrastructuur als dammen, treinsporen, munitiedepots en commandoposten onder vuur te nemen.

Meer donatie dan bbp Georgië

Naast de 18 HIMARS’en sturen de VS ook onder meer 150 gepantserde Humvee’s, 150 voertuigen om wapens voort te trekken, gepantserde trucks en trailers en 20 radarsystemen. Dat maakte het Pentagon zelf bekend in een persbericht. De nieuwe levering zal vrij snel in Oekraïne inzetbaar zijn: alles komt rechtstreeks uit de wapenvoorraden van het Amerikaanse leger. Enkel de HIMARS-systemen zullen pas binnen enkele maanden of jaren beschikbaar zijn, die moeten nog gekocht en gebouwd worden.

Met deze levering komt de totaal geleverde militaire steun van de VS aan Oekraïne sinds januari 2021 op maar liefst 16,9 miljard dollar te staan; het bruto binnenlands product van Georgië is kleiner, met 15 miljard dollar. In totaal kan Oekraïne nu beschikken over 34 HIMARS-systemen en minstens twaalf M270 MLRS’en (Multiple Launcher Rocket System).

Hebben HIMARS’en nog nut?

De vraag is echter of deze nog veel nut hebben vandaag. Rusland heeft namelijk, net omdat de Oekraïense raketten zoveel schade aanrichtten, hun belangrijke infrastructuur een stuk verder achter het front gezet. De HIMARS- en MLRS-raketten hebben maar een bereik van 70 kilometer, de Russische commandoposten en munitiedepots worden nu op bijna 100 kilometer van het front geplaatst. De zogeheten ATACMS-raketten, die tot 300 kilometer ver reiken en met dezelfde raketsystemen kunnen afgevuurd worden, weigeren de VS te leveren: daarmee kan Oekraïne Rusland op het eigen grondgebied treffen, wat een verder escalatie kan betekenen.

Toch hebben de raketsystemen net daarom wel nog een impact: van het Russische leger is bekend dat het logistiek niet al te veel voorstelt, en het organiseren van communicatie, coördinatie en het voorzien van munitie en voedsel hoort daar ook bij. Dit is uiteraard makkelijker te regelen met een commandopost en depots vlak achter het front, dan 100 kilometer verderop. Ondertussen kunnen de HIMARS-systemen tanks en pantservoertuigen aan het front zelf neerschieten.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.