Wereldwijde bandbreedte internet meer dan een kwart toegenomen; Afrika toont snelste groei

Het wereldwijde internet biedt momenteel een bandbreedte van 997 terabit per seconde (Tbps). Dat is 28 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau TeleGeography, gebaseerd op statistieken van het tweede kwartaal van dit jaar. De cijfers liggen in lijn met de evoluties van de voorbije vier jaar. Tijdens die periode werd immers een gemiddelde stijging met 29 procent per jaar opgetekend.

De onderzoekers maken gewag van een verdere terugkeer na de opstoot van de coronapandemie twee jaar geleden.

Afrika

Uit het rapport blijkt dat het internet de voorbije vier jaar in Afrika de grootste groei kende. Daar was er immers sprake van een gemiddelde stijging met 44 procent per jaar. Azië volgde op de tweede plaats met een gemiddelde toename van 35 procent per jaar.

“Wereldwijd heeft de groei – op uitzondering van de opstoot door de coronacrisis – een vertraging laten optekenen. Maar ondanks die vaststelling heeft de wereldwijde bandbreedte op vier jaar tijd bijna een verdrievoudiging gekend”, merken de onderzoekers op.

De toename van de internationale bandbreedte liep de voorbije vier jaar gelijk op met het internetverkeer. Het gemiddelde internationale internetverkeer kende daarbij een gemiddelde groei met 30 procent per jaar.

Ook hier kon een opstoot tijdens de coronapandemie worden opgetekend. Twee jaar geleden kende de trafiek een stijging met 47 procent, tegenover 29 procent dit jaar. Bij het piekverkeer was er daarbij sprake van een terugval van 46 procent naar 28 procent.

Pieken

“De uitbraak van het virus COVID-19 zorgde voor volumepieken en verschuivingen in de online verkeerspatronen”, merkt onderzoeksleider Paul Brodsky op. “Maar inmiddels is de groei van de bandbreedte tot een lager niveau teruggevallen. Uit de data blijkt dat de groei van het internetverkeer en de bandbreedte tijdens de coronacrisis een uitzonderlijk en eenmalig fenomeen was.”

“Vele online netwerken beginnen na de pandemie terug te keren naar meer traditionele gebruikspercentages. De cijfers bleven tegenover vorig jaar dan ook nagenoeg constant. Het gebruiksniveau liet een score van 26 procent optekenen. Bij de piekbenutting was er sprake van 45 procent.”

Ook de trafiekkosten zijn verder gedaald. De tarieven in zeven grote steden over de hele wereld lieten daarbij dalingen tussen 16 procent en 25 procent optekenen.

TeleGeography voorspelt voor de toekomst een verdere sterke groei van het internetverkeer. Dat wordt volgens de onderzoekers in de hand gewerkt door de gecombineerde effecten van nieuwe apparaten met internettoegang, een groeiende breedbandpenetratie in opkomende markten, hogere toegangspercentages en bandbreedte-intensieve toepassingen.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.