Polen wil op één na grootste vloot Apache-gevechtshelikopters

De toekomst van het Poolse leger ziet er mooi uit. Het land trok het defensiebudget fors omhoog en investeerde al in nieuwe tanks, artilleriestukken en raketsystemen. Maar ook in de lucht trekt de modernisering zich door: nu heeft het land de wens uitgesproken om 96 Apache-helikopters aan te kopen.

De AH-64 Apache, een gevechtshelikopter gemaakt door Boeing, is in verschillende luchtmachten de standaard gevechtshelikopter. Onder meer de Amerikaanse luchtmacht beschikt over bijna 800 exemplaren. Polen teert echter nog op een dertigtal oude Sovjet-heli’s, de Mil Mi-24 ‘Hind’.

Modernisering

Die voldoen echter niet langer aan de eisen die het leger heeft voor zijn materiaal. Daarom keek Polen al langer naar een vervanger, waarbij het tussen de Ah-64 Apache en de AH-1Z Viper ging. De Poolse minister van Nationale Defensie, Mariusz Błaszczak, maakte via Twitter bekend dat de keuze gemaakt was: zijn land wil nu 96 Apaches aankopen. Enkel de VS heeft een grotere vloot van deze soort gevechtshelikopters.

Er is niet bekend hoeveel Poolse złoty moet worden neergeteld voor de helikopters. In totaal investeert Polen miljarden euro’s in het leger, waarbij modernisering het keywoord is. Zo zal de luchtmacht in de nabije toekomst over 32 F-35’s kunnen beschikken, en werd recent ook de aankoop van 48 Zuid-Koreaanse KAI FA-50 lichte gevechtsvliegtuigen bevestigd.

VS en Zuid-Korea

Ook de landmacht krijgt heel wat Amerikaans en Zuid-Koreaans materiaal: de Apaches zullen worden ingezet door de landmacht, maar ook koopt het 266 M1 Abrams-tanks van de VS, samen met 300 Cougar-infanterievoertuigen en enkele HIMARS-raketsystemen. Daarnaast werd een monsterdeal gesloten met Zuid-Korea: in eerste instantie levert het 180 K2 Black Panther-tanks aan het Europese land, in een later stadium zullen beide landen samen nog 820 stuks bouwen.

Eenzelfde constructie werd opgezet voor de aankoop van K9-houwitsers: Polen koopt 48 stuks meteen, nadien werkt het met Zuid-Korea samen om nog 624 stuks te bouwen.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.