Een van de kernreactoren van de door Rusland bezette Oekraïense kerncentrale in Zaporizja is uitgeschakeld als gevolg van een Russische mortierbeschieting. Dat meldde de uitbater Energoatom donderdagochtend.
“Als gevolg van een nieuwe mortierbeschieting door Russische strijdkrachten op de site van de kerncentrale van Zaporizja, werd de noodbeveiliging geactiveerd en werd de operationele vijfde reactor stilgelegd,” berichtte Energoatom op Telegram.
Ook zou een voedingskabel, die wordt gebruikt om de centrale zelf van stroom te voorzien, beschadigd zijn geraakt en zouden hulpgeneratoren zijn geactiveerd. De aangrenzende zesde reactor is nog operationeel, meent het energieagentschap.
Internationaal Atoomagentschap onderweg
Het nieuws werd bekendgemaakt kort nadat een missie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) vertrok naar de kerncentrale. De organisatie is al maandenlang bezorgd over de situatie bij Zaporizja, die momenteel in Russische handen is. Tijdens het bezoek zal worden nagegaan of de centrale nog op een veilige manier kan worden geëxploiteerd.
De delegatie van het IAEA zou normaal gezien enkele dagen op de site vertoeven. Eerder gaf Rafael Grossi, directeur-generaal van het IAEA, aan dat de missie zou verdergaan, ondanks de “toegenomen militaire activiteit in de regio”.
Oleksandr Staroekh, gouverneur van de oblast Zaporizja, beweert dat Rusland intussen bewust aanvallen uitvoert op de route die door de experts moet worden gebruikt om de centrale te bereiken. Door de aanvallen zou het team van het IAEA tijdelijk niet in staat te zijn geweest om verder te gaan. Het vertrok deze ochtend uit de stad Zaporizja, die nog in Oekraïense handen is.
De kerncentrale van Zaporizja werd al tijdens het begin van de invasie overgenomen door Rusland, maar wordt nog altijd geëxploiteerd door Oekraïense werknemers. Zij houden de centrale al maandenlang draaiende, maar de situatie escaleert steeds meer, waardoor de veilige werking niet langer kan worden gegarandeerd.
Rusland zou de centrale bijvoorbeeld als militaire basis gebruiken. Er zou onder andere munitie en landmijnen worden opgeslagen. In augustus werden zelfs foto’s genomen van militaire vrachtwagens in een turbinezaal, op zo’n 130 meter van een kernreactor.
Bovendien komt de centrale regelmatig onder vuur te liggen. Daarbij beschuldigt Rusland Oekraïne ervan de boosdoener te zijn, en omgekeerd. Minstens één aanval zou echter vanuit Enerhodar hebben plaatsgevonden, een stadje in de buurt van de centrale dat door de Russen wordt bezet.
(lb)